Complicatiile diabetului, dezbatute de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Retinopatia, nefropatia, neuropatia, bolile cardiovasculare, precum si alte subiecte legate de diagnosticarea, tratamentul si preventia diabetului vor fi dezbatute la cel de-al X-lea Congres al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, anunta Agerpres.
Concomitent cu Congresul Federatiei Romane de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice, vineri, se vor desfasura al doilea Congres al Asociatiei Romane de Educatie in Diabet si intalnirea Asociatiilor Persoanelor cu Diabet.
Tema reuniunii de la Cluj-Napoca este "Abordarea multidisciplinara a pacientului cu diabet, la 90 de ani de la prima injectie cu insulina". Congresul cuprinde conferinte, prezentari poster, mese rotunde, simpozioane educative, un curs pentru medicii rezidenti si o sesiune pentru asistentii educatori.
Printre personalitatile care sustin comunicari la congres se numara prof. dr. Nicolae Hancu - "Aportul Lilly la 90 de ani de insulinoterapie", conf. dr. Ioan Andrei Veresiu - "Humalog, primul analog de insulina", prof. dr. Massimo Massi Benedetti (Italia) - "Scopul si premizele dezvoltarii Registrului European de Diabet: proiectul EUBIROD", prof. dr. Tsvetalina Tankova ((Bulgaria) - "Semnificatia clinica a automonitorizarii in diabetul zaharat", prof. dr. Alberto de Leiva (Spania) - "Managementul intensiv al diabetului zaharat. Monitorizarea glicemica continua versus automonitorizarea clasica: eficacitate si limitari", prof. dr. Ioana Micle - "Particularitatile cetoacidozei diabetice la copil si adolescent", conf. dr. Gabriela Roman - "Optimizarea insulinoterapiei in diabetul zaharat tip 1", profesorii Gyorgy G. Jermendy (Ungaria), Helmut Schatz (Germania) si conf. dr. Cristian Serafinceanu.
Totodara, in 2012 se implinesc 90 de ani de cand injectia cu insulina a fost folosita pentru prima data pe un pacient pentru tratarea diabetului. Acest moment important din istoria medicinei se intampla imediat dupa ce romanul Nicolae Paulescu a descoperit insulina, la sfarsitul anului 1921, in urma unor lungi studii experimentale.
Sursa: PaginaMedicala.ro