Imprimare

Salarii de 10.000 - 12.000 de euro oferite de tarile nordice medicilor romani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 3000 de cadre medicale au luat parte la Targul de joburi Cariere in Alb, care s-a desfasurat pana acum la Bucuresti, Cluj Napoca, Targu Mures, Iasi si Sibiu. Medicii, asistentii medicali, medicii dentisti si farmacistii sunt asteptati si in Timisoara pe data de 24 noiembrie.

"Spre exemplu in Bucuresti, in cele doua zile de targ, au participat peste 1400 de persoane, in timp ce la Cluj Napoca am avut intre 600 si 700 de participanti, la Iasi si Targu Mures 400 de persoane. Cei mai putini au fost in Sibiu, aproximativ 300", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Bogdan Covaliu, managerul Cariere in Alb.

Potrivit acestuia, cele mai mari salarii au fost oferite de tarile nordice. In Suedia si Norvegia un medic ar putea beneficia de o leafa lunara de 10.000 pana la 12.000 de euro in functie de varsta si de experienta.

Salarii intre 3.000 - 5.000 de euro pentru medicii specialisti

Companiile de recrutare din cadrul targului au oferit salarii care variau intre 3.000 si 5.000 de euro medicilor specialisti, in timp ce medicii rezidenti au primit oferte salariale de aproximativ 2.500 de euro pe luna. In ceea ce priveste asistentii medicali, cei care pleaca din tara pot primi salarii de 2.500 de euro pe luna.

"In Germania este cel mai facil de ajuns, de aici si interesul tinerilor medici pentru ofertele din aceasta tara. Insa, marea majoritate a medicilor opteaza pentru tari precum Franta sau Anglia. Nu detinem informatii referitoare la gradul de angajabilitate a celor care participa la targ. Ce stim insa, e ca datele privind exodul medicilor nu au cum sa fie reale. Spre exemplu, in ordinul medicilor din Germania au fost inregistrate 450 de persoane in 2011", a completat Bogdan Covaliu.

Acesta a explicat ca cei mai multi participanti la Targul Cariere in Alb au fost in 2008. De atunci, numarul celor interesati de ofertele companiilor de recrutare din strainatate a fost constant.

"Lumea vine, se informeaza, se plange de conditiile de aici, dar nu am putea spune ca participarea din 2012 a fost mai numeroasa decat cea din anii precedenti", a conchis organizatorul.

Documente necesare medicilor care vor sa profeseze in strainatate

Daca un medic roman vrea sa profeseze in strainatate, el trebuie sa solicite si sa i se elibereze urmatoarele documente de la Colegiul Medicilor din Romania:
1. Daca medicul in cauza este membru al Colegiului Medicilor din Romania i se va elibera un Certificat Profesional Curent de catre Colegiul Medicilor teritorial unde medicul este inscris.
2. Daca medicul in cauza nu este membru al Colegiului Medicilor din Romania, i se va elibera o adeverinta, prin care se va certifica faptul ca nu este membru CMR. Pentru eliberarea adeverintei este necesara depunerea urmatoarelor documente:
- cerere tip 
- copie legalizata diploma de licenta.
- copie legalizata acte de identitate (carte de identitate/pasaport)- pentru cetatenii romani
- traducere legalizata acte de identitate (carte de identitate/pasaport) – pentru cetatenii straini
- declaratie pe proprie raspundere prin care se certifica faptul ca a fost/ nu a fost membru al Colegiului Medicilor din Romania si ca am practicat/ nu am practicat medicina pe teritoriul Romaniei. Documentele se depun la sediul CMR.

Potrivit ultimelor statistici date publicitatii de Colegiul Medicilor din Romania, peste 13.900 de medici au solicitat certificatele profesionale curente pentru a pleca din Romania. Se estimeaza ca acesta este numarul specialistilor care au parasit sistemul sanitar romanesc. Statul roman a pierdut peste 3,5 miliarde de lei asigurand pregatirea lor.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Salarii-de-10.000---12.000-de-euro-oferite-de-tarile-nordice-medicilor-romani_17987/

lauff lautf laurf