Imprimare

Medicii de familie intampina probleme cu prescriptia electronica

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reteta electronica urmeaza sa fie implementata in mod obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2013. Cu toate ca initial, atat medicii de familie, cat si farmacistii au fost sceptici privind sistemul de prescriere electronica, pana in prezent au fost eliberate peste 3 milioane de astfel de retete virtuale.

Medicii de familie sustin ca, desi reteta electronica a fost implementata simultan de CNAS in toate sectoarele sistemului sanitar (inclusiv in spitale si ambulatoriile de specialitate, n.red.), ei au fost cei mai receptivi in adoptarea noului sistem informatizat de prescriere.

"Din totalul celor peste 3 milioane de retete electronice prescrise pana in prezent, cele mai multe au fost prescrise de medicii de familie", au declarat reprezentantii medicilor de familie.

Totusi, exista in continuare o serie de probleme ale sistemului de prescriere electronic, dar medicii spera ca ele vor fi rezolvate pana la data de 1 ianuarie, cand retetele clasice nu vor mai fi valabile. De altfel, o solutie propusa de medicii de familie este posibilitatea ca si dupa 1 ianuarie 2013 sa prescrie medicamente offline pe formulare pretiparite.

"Avem certitudinea ca este necesar sa existe o varianta de rezerva, pentru ca pacientii nostri sa nu aibe de suferit in lipsa tratamentului care, astfel, nu ar putea fi prescris", se arata intr-un comunicat de presa.

Probleme identificate la patru luni de la implementarea SIPE

In ceea ce priveste problemele intampinate in cele patru luni de la implementarea sistemului de prescriptie electronica, medicii de familie au explicat ca atunci cand medicul verifica online pe serverul CNAS, in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), daca pacientul aflat in acel moment in cabinet apare in sistem ca asigurat sau nu, in aproximativ 10% din cazuri constata ca serverul CNAS contine date eronate.

Astfel, se poate intampla ca elevii care au implinit 18 ani sa apara neasigurati, desi potrivit legii, sunt asigurati daca isi continua scolarizarea pana la 26 de ani. Un alt exemplu arata ca nou nascutii sunt validati in sistem abia dupa a doua luna, iar persoanele cu handicap sau beneficiarii unor legi speciale care ar avea dreptul la retete gratuite apar ca pensionari obisnuiti.

"Toate aceste date eronate pun medicul in imposibilitatea de a elibera reteta electronica. Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE) verifica in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) categoria de asigurat a fiecarui pacient si o preia in reteta electronica automat. Tot ceea ce nu corespunde SIUI apare ca eroare si nu permite eliberarea retetei, fie in cabinet, fie in farmacii. Pacientul este impiedicat astfel de SIUI sa beneficieze de drepturile sale de asigurat, fiind obligat sa mearga la ghiseul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate pentru clarificarea situatiei. Din pacate, de cele mai multe ori, rezolvarea situatiei este temporara", au declarat reprezentantii medicilor de familie.

Desi timpul necesar verificarii si inregistrarii unei retete electronice in Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE) este de obicei de 30-50 secunde, exista perioade in care SIPE raspunde, uneori cu o eroare, dupa mult mai mult timp, spun medicii.

"Procesul de verificare si inregistrare trebuie reluat, semnatura electronica trebuie revalidata, timp in care activitatea medicului este blocata", se mai arata in document.

Alte probleme tin de utilizarea semnaturii electronice, precum si de intreruperile curentului electric, cele legate de accesul la internet, dar si problemele temporare ale componentelor hardware si software care duc la nemultumirea pacientilor.

Solutii identificate de medicii de familie pentru rezolvarea problemelor 

Medicii de familie nu au identificat doar problemele sistemului de prescriere electronic, ci au propus si solutii pentru rezolvarea acestora:

- SIUI ar trebui sa contina filtre care sa avertizeze functionarii CNAS in momentul preluarii datelor de la ANAF, inspectorate etc. In cazul in care datele sunt diferite de cele existente in baza de date, functionarul sa poata valida manual informatia, verificand daca este o eroare care se tot repeta, si anuntand partenerul despre eroare pentru a o corecta.
- Optimizarea SIPE astfel incat verificarea si inregistrarea sa dureze maximum 15 secunde, comparabil cu timpul necesar POS-urilor bancare pentru a verifica si inregistra o plata cu cardul.
- SIUI si SIPE sa permita inregistrarea semnaturii electronice a medicului inlocuitor pe CUI-ul furnizorului doar pe perioada inlocuirii, printr-o procedura simpla.

Puteti urmari AICI un interviu cu dr. Sandra Alexiu, secretar al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-de-familie-intampina-probleme-cu-prescriptia-electronica_17995/

lauff lautf laurf