Imprimare

Peste 500 de milioane de persoane vor suferi de diabet in 2030

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pe data de 14 noiembrie este marcata, la nivel international, Ziua Mondiala a Diabetului. Rolul acestei zile este acela de a atrage atentia asupra importantei pe care il au preventia si controlul eficient al diabetului. Conform statisticilor, la nivel mondial boala afecteaza peste 346 de milioane de oameni.

Cu aceasta ocazie, vor fi derulate o serie de actiuni. Spre exemplu, 100 de elevi ai Scolii Sanitare Postliceale "Carol Davila" vor fi voluntari in campania dedicata Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, intr-un parteneriat incheiat intre Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. Nicolae Paulescu si compania Sanofi.

"Diabetul zaharat de tip 2 a devenit o afectiune din ce in ce mai des intalnita in randul generatiei tinere. Intr-o era a fast food-ului, a internetului si a comunitatilor sociale, factorii care contribuie la dezvoltarea acestei afectiuni precum obezitatea, sedentarismul si alimentatia deficitara, cu continut ridicat in grasimi si carbohidrati au devenit omniprezenti in stilul de viata al copilului si adolescentului", a declarat Sorina Negrei, coordonatorul proiectului desfasurat de Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila.

Romania se confrunta cu o epidemie de diabet

Campania incurajeaza adoptarea in randul copiilor a unui stil de viata sanatos. Iar numarul micutilor afectati de aceasta boala este in crestere.

Specialistii diabetologi romani afirma ca tara noastra se confrunta cu o adevarata epidemie de diabet. In anul 2010 s-a inregistrat un numar de 68.381 de cazuri noi de diabet zaharat, comparativ cu 72.038 cazuri noi, cate erau in 2009.

"Prevalenta afectiunii va creste datorita cresterii globale a numarului de locuitori. De altfel, odata cu cresterea populatiei, va creste si numarul persoanelor bolnave de diabet. In orice caz, prevalenta creste diferit in lume, in functie de factori precum cei geografici si cei etnici", a explicat prof. dr. Radu Lichiardopol, seful Sectiei de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti.

Costurile directe ale bolilor legate de diabet se situeaza intre 2,5% si 15% din bugetul anual al tarii alocat sanatatii, informeaza OMS.

Peste 500 de milioane de bolnavi de diabet in 2030

De asemenea, Ziua Mondiala a Diabetului este marcata si in cadrul Campaniei Nationale "Controleaza-ti diabetul", editia Oradea, printr-o serie de simboluri de lupta impotriva acestei afectiuni. Anul acesta, cladirea oficiala iluminată in albastru de catre Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice este Palatul Primăriei Oradea, cladire monument istoric.

Potrivit Federatiei Internationale de Diabet, la nivel global, la fiecare cinci secunde o persoana este diagnosticata cu diabet si la fiecare 10 secunde o alta moare din cauza acestei afectiuni. Estimarile specialistilor arata ca pana in 2030, 552 de milioane de persoane vor suferi de diabet, comparativ cu cele 366 de milioane inregistrate in 2011. Anul trecut s-au inregistrat 4,6 milioane de decese cauzate de diabetul zaharat la nivel mondial.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-500-de-milioane-de-persoane-vor-suferi-de-diabet-in-2030_17998/

lauff lautf laurf