Salvati Copiii a dotat doua maternitati cu echipamente corespunzatoare
In Romania, la fiecare cinci ore, un copil care nu a implinit varsta de un an moare. Rata mortalitatii infantile de la noi din tara se situeaza la un nivel dublu fata de restul tarilor din Uniunea Europeana, iar Ministerul Sanatatii incearca sa gaseasca solutiile potrivite pentru a o reduce. Institutia are nevoie de sprijinul societatii civile pentru a demara astfel de programe si a gasit un partener de nadejde in Organizatia Salvati Copiii.
Pana acum, Salvati Copiii a pus pe picioare o retea comunitara de asistenti medicali, sociologi si medici dispusi sa lucreze cu mamicile vulnerabile din 26 de comunitati rurale. In aceste comunitati, mamicile sunt in marea lor majoritate analfabete si au, de cele mai multe ori, primul copil inainte de varsta de 18 ani.
"Media de varsta la nastere pentru aceste grupuri defavorizate este de 17 ani, cu noua ani mai mica decat media nationala. Intrebarea este cum facem ca toate femeile insarcinate si mamicile cu copii pana in cinci ani sa fie ingrijite de medici, cum facem sa fie detectate la timp nasterile cu risc", a declarat astazi Gabriela Alexandrescu, presedintele organizatiei neguvernamentale Salvati Copiii.
Organizatia a dotat cu echipament corespunzator doua maternitati
In 10 luni de proiect, numarul mamicilor vulnerabile care au inceput sa mearga la medic a crescut cu 24%, iar numarul copiilor vaccinati a crescut cu 20%. Dar, cel mai important, nu s-a constatat niciun deces al vreunui bebelus in perioada mentionata.
"Pledam pentru munca de teren, pentru implicarea medicilor de familie in a acoperi toata nevoia comunitatilor locale si lucram cu medicii specialisti pentru dotarea sectiilor de nou nascuti a maternitatilor care au nevoie de echipament pentru a salva vieti. Pana acum am dotat doua maternitati, urmeaza sa o echipam pe a treia luna aceasta", continua Gabriela Alexandescu.
Maternitatile care au beneficiat de dotari prin intermediul Salvati Copiii sunt Maternitatea Cantacuzino si Maternitatea din Adjud. Urmatorul beneficiar este Maternitatea din Judetul Neamt. Presedintele Salvati Copiii explica faptul ca daca maternitatile de nivel doi ar fi dotate corespunzator, cazurile mai complicate nu ar fi trimise catre clinicile universitare.
"Pasul urmator ar fi pregatirea oamenilor din maternitatile de nivel doi (cele judetene, n.red) in a depista sarcinile la risc si a interveni atunci cand vad ca ar putea sa se ocupe de un asemenea caz, sa nu-l mai trimita in aceste clinici de grad trei aflate la mare distanta. Cele de grad trei, de nivel maxim, au ajuns la o dotare mai buna, totusi mai e nevoie si acolo de multe lucruri, in primul rand de personal intrucat lucreaza cu personal sub norme", a precizat Alexandrescu.
Program complex la nivelul MS in ceea ce priveste prematuritatea
La nivelul Ministerului Sanatatii exista un program destul de complex in ceea ce priveste prematuritatea. O serie de maternitati din intreaga tara au fost reabilitate printr-o finantare venita de la Banca Mondiala. Un alt obiectiv al proiectului este dotarea maternitatilor cu incubatoare.
"Ceea ce ne trebuie in momentul de fata este dezvoltarea resursei umane, care sa fie calificata. In prezent, cei mai buni specialisti sunt centralizati la nivelul centrelor universitare. Colegii nostri neonatologi sau obstetricieni vor face cursuri de pregatire medicilor din maternitatile de grad doi, in asa fel incat acestia sa poata ingriji inclusiv copiii prematuri", a declarat conf. dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Acesta a explicat ca o campanie de informare in randul tinerelor mame este de dorit, insa ea va fi demarata abia la anul.
"Ne-am putea propune un obiectiv regional in privinta ratei mortalitatii infantile, sa ajungem la un nivel al nasterilor premature comparabil cu cel existent in Bucuresti (sub 4%, n.red.), ceea ce este excelent. Daca reusim sa avem o calitate buna a asistentei medicale acordata femeilor gravide din toate regiunile tarii incat sa ajungem la nivelul din capitala, asta este un obiectiv realizabil intr-un interval de cativa ani", a conchis secretarul de stat.
Rata mortalitatii infantile din Romania a scazut semnificativ in perioada 1990-2010, atat ca procent, cat si ca cifre absolute, 8471 decese in 1990, 2250 in 2009 si, respectiv, 1850 in 2011. Cu toate acestea, Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana cu o rata a mortalitatii infantile de 9,4 la 1000 de copii nascuti vii in 2011 (conform Institutului National de Statistica).
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro