Imprimare

Transplant de celule pancreatice, in premiera in Romania, la Fundeni

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii vor testa un dispozitiv cu insule pancreatice ce va fi implantat unei femei de 34 ani care sufera de zece ani de diabet insulino-dependent, a anuntat marti profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie generala si transplant hepatic Fundeni, citat de Agerpres.

Este pentru prima data in Romania cand se incearca implantarea acestui dispozitiv cu insule pancreatice umane si a doua oara in lume, interventia fiind realizata pentru prima data in Germania.

"Pacienta a acceptat sa faca aceasta interventie intrucat spera sa scape de cele patru injectii pe care trebuie sa si le administreze zilnic. Pe lista de asteptare mai sunt inca patru pacienti. Costurile interventiei sunt foarte mari, in jur de 200.000 de euro, dar aceste cinci interventii vor fi suportate de un consortiu din care fac parte Germania, Israel, SUA si Romania", a declarat prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste.

La nivel international exista mari sperante legate de transplantul de celule.

"Daca transplantul de organe intregi e deja pus la punct pentru inima, ficat, rinichi, transplantul celular este intr-o faza inca incipienta, chiar si la nivel international. Transplantul cu celule ar putea fi o mare speranta pentru pacientii care au nevoie de sustinerea unor organe", a afirmat Irinel Popescu.

Prof. Irinel Popescu: "Izolarea celulelor pancreatice este un proces destul de complex!"

Centrul de chirurgie generala si transplant hepatic Fundeni are un laborator de celule care se afla in sediul IOB si care are doua componente: una pentru celule stem si o alta de celule pancreatice.

"Izolarea celulelor pancreatice este un proces destul de complex, pentru ca de la organul intreg, asa cum il stim, se ajunge la a separa doar insulele, deci acele celule care produc insulina. Acest proces implica mai intai o digestie enzimatica a pancreasului, care indeparteaza structurile fibroase, deci scheletul organului ca atare. Cu ajutorul unui aparat inventat de un cercetator american de origine italiana, Camillo Ricordi, asa-numitul aparat Ricordi, se ajunge sa obtinem un extract de celule, nu neaparat numai insule, ci toate tipurile de celule pe care le contine pancreasul si care sunt puse mai departe intr-un separator, de fapt, o pompa centrifuga si care separa prin centrifugare insulele. Acestea sunt celulele care ne intereseaza, acestea sunt insulele care produc insulina. Pe tot acest parcurs exista un proces de evaluare calitativa, se numara insule, pentru ca este important sa fie un anumit numar de insule", a explicat prof. Irinel Popescu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Transplant-de-celule-pancreatice_-in-premiera-in-Romania_-la-Fundeni_18000/

lauff lautf laurf