Imprimare

Peste 100 de pneumologi au plecat din Romania in ultimul an

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Numarul pneumologilor din Romania a scazut. Daca anul trecut erau 800 de specialisti in penumologie, acum sunt cu o suta mai putini. Presedintele Societatii Romane de Pneumologie spune ca cei care au plecat sunt indeosebi medici rezidenti in penumologie. Explicatia, adauga prof. dr. Florin Mihaltan, e simpla: facilitatile financiare oferite de celelalte sisteme de sanatate.

"Numarul pneumologilor in Romania este in scadere, asa cum este in scadere si cifra doctorilor in general. Peste 100 de penumologi au plecat din tara si chiar de la noi din Institut (Institutul de Pneumologie Marius Nasta, n.red.), pentru ca in strainatate sunt alte facilitati financiare. Pierderea acestor medici rezidenti este ingrijoratoare, la fel ca orice pierdere a personalului medical din alte specialitati. In momentul de fata este greu sa acoperim posturile pe care ni le dorim si nivelul pe care il dorim", a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, cu ocazia unei conferinte de presa in cadrul careia a anuntat ca unul din 10 romani cu varsta de peste 40 de ani sufera de BPOC.

Trei medici fac 10.000 de bronhoscopii pe an la Marius Nasta 

Medicul spune ca presiunea asupra doctorilor este foarte mare. A dat ca exemplu institutia in care lucreaza, unde se fac 10.000 de bronhoscopii intr-un an.

"Institutul national filtreaza toate cazurile de bronhoscopie severa. Trei medici fac 10.000 de bronhoscopii intr-un an, ceea ce este foarte mult. Prin comparatie, in Anglia sau in Franta un pneumolog face maximum cinci bronhoscopii pe zi. Faceti diferenta si veti vedea care este presiunea pe care o simt pneumologii romani", a tinut sa precizeze prof. Mihaltan.

Chiar daca numarul penumologilor este mare comparativ cu alte specialitati medicale, acestia sunt concentrati indeosebi in centrele universitare din Romania. Totusi, nu exista vreun judet din Romania in care sa nu existe specialisti in pneumologie. Cu toate acestea, BPOC-ul este o boala subdiagnosticata.

Potrivit unui studiu efectuat de Societatea Romana de Pneumologie, cercetare care a cuprins peste 9.600 de pacienti si care s-a derulat in perioada iulie - august 2011, foarte putini sunt cei care ajung in zona de diagnostic confirmat.

"Doar 30-40% dintre pacienti ajung la spital pentru un diagnostic. Prin urmare, procentul de 60% penduleaza undeva, intre serviciile medicale sau nu, cu niste raceli relative pe care le considera raceli simple. O alta problema e faptul ca la pacientii trecuti de 40 de ani este greu sa distingi cati dintre pacienti au astm bronsic si cati sufera de BPOC", adauga profesorul Mihaltan.

Cursuri de e-learning pentru medicii de familie si medicii internisti

Pentru a rezolva problema legata de subdiagnosticare medicii de familie si medicii internisti au avut posbilitatea de a participa la cursuri de e-learning. "Sunt pacienti care ii conving pe medicii de familie ca au nevoie de o consultatie la specialist", a explicat presedintele SRP.

Pacientul care este diagnosticat cu BPOC trebuie sa aiba, pe langa tratament, un plan de activitate care sa stabileasca ce metode sa foloseasca atunci cand survine o criza nemonitorizata acasa. In ceea ce priveste medicatia, de multe ori medicii apeleaza la tabletele de miofilin si celelalte produse din aceasta clasa, cu toate ca ele nu sunt foarte eficiente.

"Aceste este pacatul mare in Romania. Se prescrie foarte mult miofilin la diferite nivele, nu poti sa acuzi o anumita specialitate. Aceasta supraprescriere se face in dauna tratamentelor clasice recunoscute cu diferite alte tipuri de medicatie", a declarat prof. Mihaltan.

Nu exista o recomandare princeps a miofilinului

Miofilinul este un medicament ieftin, care costa de 10 ori mai putin decat celelalte medicamente din sfera pneumologiei.

"Pacientii cu venituri mici accepta usor o medicatie ieftina. Noi avem un ghid care a fost updatat in 2011 si in care se mentioneaza ca miofilinul este ultima alternativa de tratament. Nu exista o recomandare princeps a miofilinului. Din nefericire, pacatul acesta este unul al tarilor in curs de dezvoltare, dar sunt si medici din tari precum Anglia sau Franta care mai apeleaza la acest tip de tratament. Nu e vorba ca nu e eficace, dar nu e trebuie prescris de la inceput ca medicatie princeps. Este o medicatie care se adauga tratamentelor care sunt pe sprayuri", a conchis medicul pneumolog.

BPOC-ul afecteaza 210 milioane de oameni in intreaga lume si ucide pana la trei milioane de oameni pe an. Specialistii estimeaza ca BPOC-ul va deveni a treia cauza de deces in lume, depasind alte afectiuni mai cunoscute publicului larg, precum diabetul zaharat.

In Romania, conform unui studiu realizat de Societatea Romana de Pneumologie, exista cel putin un milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale este in continuare redus. La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-100-de-pneumologi-au-plecat-din-Romania-in-ultimul-an_18005/

lauff lautf laurf