Imprimare

Arafat: Specializarile efectuate de medicii romani in strainatate vor fi recunoscute!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii care si-au efectuat specializarile in Statele Unite, Canada si Israel si care, ulterior, si-au dorit sa revina in tara, vor avea posibilitatea de a practica medicina aici, fara sa mai fie nevoiti sa faca, din nou, rezidentiatul in specialitatea respectiva.

Minsitrul Sanatatii, dr. Raed Arafat, a declarat astazi ca institutia pe care o conduce pregateste un act normativ cu acordul premierului si cel al ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin intermediul caruia acesti medici sa poata reveni in tara fara a mai trece prin toate dificultatile intampinate pana acum.

"Avem lipsa de medici, avem probleme, cele trei tari pregatesc medici la un nivel foarte inalt, asadar cea mai simpla metoda este sa modificam o Hotarare de Guvern si sa recunoastem calificarile din tarile respective pentru spcialitatile medicale. Astfel, cand revine in tara, un medic mai are doar cativa pasi de facut - de exemplu, sa obtina dreptul de libera practica de la Colegiul Medicilor din Romania", a explicat astazi dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii.

Conform acestuia, si problemele intampinate de medicii care si-au efectuat pregatirea in Anglia sau Germania vor fi solutionate in curand.

"Hartiile sunt in curs de finalizare", a continuat Arafat.

Arafat sustine ca stie medici romani dispusi sa se intoarca si sa profeseze in Romania, dar care s-au lovit de fiecare data de zidul birocratic privind recunoasterea studiilor, a stagiilor sau chiar a specializarilor efectuate in diaspora.

"Am insistat ca trebuie sa deblocam aceasta situatie, este necesar ca acestor medici sa le fie mai usor sa revina aici daca vor sa faca asta", a conchis ministrul Sanatatii.

Medicul a adus in discutie aceasta posibilitate in contextul in care a incheiat un protocol de colaborare in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice cu Clinica San Donato din Italia. Ministerul intentioneaza sa dezvolte acest domeniu, iar strategia care urmeaza sa fie stabilita in urmatoarele doua luni ia in calcul instruirea personalului medical in acest domeniu, dezvoltarea centrelor de chirurgie cardiaca, precum si atragerea unor specialisti romani plecati in strainatate, care sa poata impartasi din experienta lor.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Arafat_-_Specializarile-efectuate-de-medicii-romani-in-strainatate-vor-fi-recunoscute__18009/

lauff lautf laurf