Imprimare

Copiii cu malformatii congenitale cardiace vor putea avea o sansa in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

 

Situatia copiilor din Romania care sufera de malformatii cardiace ar putea fi indreptata in viitorul foarte apropiat. Daca societatea civila a luat atitudine si a reusit sa mobilizeze cetatenii inspre a dona banii necesari pentru dotarea sectiei de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul Marie Curie din Capitala, Ministerul Sanatatii a luat decizia de a veni in sprijinul acestor copii, multi la numar, care au nevoie de specialisti si asistenta medicala corespunzatoare pentru a putea supravietui.

Costurile unei interventii chirurgicale desfasurata in strainatate variaza intre 50.000 si 80.000 de euro, in functie de gradul de dificultate. Iar specialistii romani in chirurgie cardiaca pentru copii sunt putini. "Ii putem numara pe degete", spune dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii. In Romania, peste 15.000 de copii si tineri asteapta sa fie operati si sa primeasca o noua sansa la viata. In lipsa operatiei, pot ajunge sa supravietuiasca, cu greu, pana pe la 25, maximum 30 de ani.

"Stim cu totii ca este una dintre problemele majore, chiar daca avem centre functionale in tara si chiar daca se fac unele interventii, capacitatea de a trata pacientii este mica. Suntem obligati sa trimitem copiii in strainatate din acest motiv, mai ales daca ne gandim la faptul ca unele operatii nici macar nu pot fi efectuate in Romania", a declarat ministrul Sanatatii.

2000 de copii cu malformatii cardiace congenitale se nasc in Romania

Anual, aproximativ 2000 de copii cu malformatii cardiace congenitale se nasc la noi. La interventia operatorie ajung doar cateva sute dintre ei. Multi copii merg la clinicile din diaspora cu tichetul 112, dar costurile care survin ulterior sistemului sanitar romanesc sunt enorme. O parte dintre acesti copii au fost operati chiar la Clinica San Donato din Italia, un centru de varf in domeniul chirurgiei cardiace la copii si noul colaborator al Ministerului Sanatatii. Impreuna,  vor construi o strategie pentru dezvoltarea acestui domeniu in Romania.

Strategia va fi elaborata in aproximativ doua luni de zile si presupune mai multe etape. Cert este ca in viziunea dr. Raed Arafat, Romania va dispune de patru centre functionale in chirurgia cardiovasculara la copii in urmatorii trei ani de zile. Chiar daca nu va mai ocupa fotoliul de ministru, Arafat spune ca se va ocupa personal de bunul demers al programului national. Iar banii nu vor reprezenta o problema. 

"Sunt destule posibilitati. Daca va fi nevoie, MS va da banii necesari pentru dezvoltarea programului si eu, personal, ma angajez sa duc la bun sfarsit acest demers. In plus, exista fundatii care ar fi dispuse sa contribuie financiar si mai sunt fondurile structurale care ar putea fi, de asemenea, accesate", a explicat ministrul Sanatatii. 

Oficialul din minister a purtat astazi o discutie cu managementul celor patru centre in care urmeaza sa fie implementat proiectul: Bucuresti, Cluj, Targu Mures si Iasi. Pornind de la discutiile respective, va fi stabilit si programul de cooperare intre Romania si Italia.

"Vrem sa fie o strategie unica la nivel national, prin care sa stim ca vor functiona trei sau patru centre la o capacitate care sa reduca semnificativ sau chiar sa elimine necesitatea de a duce copiii in alte tari", a completat Arafat. 

 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Copiii-cu-malformatii-congenitale-cardiace-vor-putea-avea-o-sansa-in-Romania_18011/

lauff lautf laurf