Imprimare

Taxe de 7.700 de euro pe an pentru medicii rezidenti straini

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Odata ce finalizeaza studiile, o parte dintre absolventii de studii medicale prefera sa plece in tarile vest europene pentru a-si desfasura activitatea. Cea mai mare parte, insa, alege sa ramana in tara si sa se pregateasca temeinic pentru examenul de rezidentiat. Exista insa un numar destul de mare de medici rezidenti straini care se pregatesc la noi in tara si platesc sume considerabile pe an. Doar in Cluj sunt 138 de studenti rezidenti straini.

Tinerii rezidenti provin din Tunisia, Maroc, Mauritius si India. In ceea ce priveste specializarile pentru care au optat, in top se afla radiologia, cardiologia si ortodontia. Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj numara, de departe, cei mai multi rezidenti straini.

55 de medici rezidenti straini se pregatesc in Iasi

La Iasi, numarul acestora este de 55. Tarile de provenienta nu sunt cu mult diferite de cele mentionate deja. Au preferat sa faca rezidentiatul in Romania absolventi de medicina din Albania, Camerun, Egipt, Grecia, India, Iordania etc.

"Trebuie tinut cont de faptul ca absolventii din Uniunea Europeana si absolventii romani cu domiciliul in statele UE sustin examenul de rezidentiat. Rezidentii din tarile non UE depun un dosar la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), universitatea da un acord de principiu, iar Ministerul Sanatatii avizeaza aceste dosare pe specialitatea pentru care se opteaza", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Maria Stamatin, prorector la UMF "Gr. T. Popa" din Iasi si coordonatorul rezidentilor din universitate.

Cele mai solicitate specialitati de catre rezidentii straini care au contract cu universitatea ieseana sunt cardiologia, ortopedia, medicina interna si medicina de laborator.

"Nu as putea spune ca exista o anumita preferinta pentru un anumit domeniu", a completat prof. Stamatin.

In ceea ce priveste taxele, nu sunt deloc de neglijat. Daca la Cluj, taxa anuala ajunge la 5.000 de euro, in timp ce la Iasi taxa pe care o platesc rezidentii straini este de 7.700 de euro. Taxa de la UMF Cluj a ramas aceeasi inca din anul 2009, dupa cum ne-au declarat reprezentantii biroului de presa al universitatii. 

"Inmatricularile pentru 2013 se fac in perioada 15 - 20 martie 2013. Referitor la posibilitatea ca medicii rezidenti romani sa isi co-finanteze rezidentiatul, noi am incercat acest lucru, iar rectorul universitatii noastre sustine o astfel de metoda. Nu s-a concretizat nimic insa si nu stim daca ar exista absolventi de medicina doritori sa plateasca pentru efectuarea rezidentiatului aici", a explicat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Maria Stamatin.

Co-finantarea rezidentiatului, o solutie care ar putea fi aplicata si in cazul romanilor?

Parerile absolventilor de medicina sunt impartite. Daca unele voci sustin ca ar fi dispuse sa-si co-finanteze sau chiar sa plateasca rezidentiatul, cei mai multi nu agreaza o asemenea metoda.

"In momentul in care discutam despre ce va contine scrisoarea pe care am inaintat-o primului ministru referitoare la numarul de locuri si posturi disponibile in concursul de rezidentiat, am avut colegi care au adus in discutie aceasta co-finantare a rezidentiatului, asa cum au posbilitatea rezidentii straini", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Ionut Cobec, presedintele FASMR.

In ciuda taxelor foarte mari pe care le achita anual, rezidentii straini nu au posiblitatea de a practica medicina in Romania odata ce iau examenul de specialist.

"Daca sunt cetateni ai Uniunii Europene, ei pot profesa. Daca sunt extracomunitari, ei trebuie sa aiba o sotie, respectiv un sot cu cetatenie romana", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Conform universitatilor, medicii straini sunt nevoiti sa detina un certificat de invatare a limbii romane in momentul in care opteaza pentru efectuarea rezidentiatului in Romania. Cetatenii straini care au studiat patru ani in Romania nu mai au nevoie de atestat, se arata in regulamentul universitatilor de medicina si farmacie. 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Taxe-de-7.700-de-euro-pe-an-pentru-medicii-rezidenti-straini_18019/

lauff lautf laurf