Imprimare

A crescut numarul consumatorilor de droguri din Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Raportul National privind Situatia Drogurilor pentru anul 2012, prezentat joi de Agentia Nationala Antidrog (ANA), evidentiaza ca anul trecut a crescut numarul consumatorilor de droguri in Bucuresti din cauza aparitiei pe pietele din Romania a noilor substante cu proprietati psihoactive, anunta Agerpres.

Astfel, numarul estimat de consumatori problematici de droguri se ridica la 19.265 in anul 2011, fata de 18.316 in 2010 si 16.867 in 2007.

Potrivit raportului ANA, zonele de risc, in functie de numarul de cazuri de urgente non-fatale inregistrate in 2011, sunt: Bucuresti si Iasi (zone de risc foarte mari, pondere peste 10%), Cluj, Constanta, Galati (zone de risc mare, ponderi intre 5% si 10%), Bihor, Timis, Bacau, Dambovita, Suceava, Buzau, Vrancea (zone de risc mediu, ponderi intre 1% si 5%), Neamt, Harghita, Calarasi, Ialomita, Hunedoara (zone de risc mic, ponderi intre 0,5% si 1%) si Arad, Mures, Ilfov, Satu Mare, Teleorman, Arges (zone de risc foarte mic, ponderi sub 0,5%).

"54,1%, peste jumatate din cazurile de urgenta inregistrate in anul 2011, raporteaza un tip de consum de substante noi cu proprietati psihoactive. (...) S-a observat in anul 2011 ca in Romania este o tendinta de crestere a persoanelor de sex feminin care au solicitat asistenta medicala. Varsta de debut in consum care a fost declarata se situeaza intre 15 si 19 ani, iar modul de consum este cel prin injectare", a precizat chestorul Sorin Oprea, directorul ANA.

Ca si in anul 2010, si anul trecut, in Bucuresti si Iasi au fost inregistrate in numar foarte mare (pondere de peste 10%) de cazuri de urgente medicale urmare a consumului de substante psihoactive, inregistrandu-se o treime din numarul total de cazuri semnalate la nivel national.

Consum ridicat de stupefiante in randul studentilor

Totodata, la nivel national, anul precedent au scazut numarul deceselor directe in ceea ce priveste consumul drogurilor.

"Daca in anul 2010 aveam 49 de decese inregistrate, in anul 2011 sunt 41. Se remarca insa o crestere a deceselor indirecte asociate consumului de droguri concomitent cu scaderea cazurilor de decese directe", a precizat Oprea.

Raportul national privind situatia drogurilor pe anul 2012 evidentiaza un consum de stupefiante ridicat in randul studentilor, prevalenta de-a lungul vietii fiind de 23,2%. Studiul realizat in opt centre universitare din Romania arata ca studentii consuma cel mai mult canabis (20,9%) urmat de ecstasy, cocaina si amfetamine.

De asemenea, a crescut consumul substantelor psihoactive la populatia scolarizata de 16 ani, prevalenta fiind de 10% fata de 5% in anul 2007.

Potrivit raportului national prezentat de Agentia Nationala Antidrog (ANA), in anul 2011 au avut nevoie de tratament peste 3.000 de persoane dintre care aproximativ 2.000 pentru droguri ilicite si substante cu proprietati psihoactive. Din totalul persoanelor care au primit ingrijiri medicale in centrele specializate, peste 1.700 au fost admise la tratament in anul 2011.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/A-crescut-numarul-consumatorilor-de-droguri-din-Romania_18018/

lauff lautf laurf