Imprimare

Raportul Sanatatea pe scurt: Europa 2012 - o privire de ansamblu asupra sistemelor sanitare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cheltuielile cu sanatatea in Uniunea Europeana au scazut pentru prima oara in ultimii 27 de ani, arata un raport dat publicitatii astazi de catre Comisia Europeana, intitulat "Romania pe scurt: Europa 2012". Potrivit documentului, cheltuielile per capita si procentul din produsul intern brut alocat Sanatatii a scazut in blocul european in anul 2010. Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns expertii care au intocmit raportul.

Chiar daca in ultimele decenii tarile europene au realizat progrese majore in ceea ce priveste sanatatea populatiei, iar speranta de viata la nastere in statele membre ale Uniunii Europene a crescut cu peste sase ani fata de anii 1980, iar mortalitatea prematura a scazut semnificativ, inca exista numeroase probleme legate de sistemele de sanatate din UE.

Raportul prezinta cele mai recente date comparabile pentru indicatori selectionati ai sanatatii si ai sistemelor de sanatate din 35 de tari europene – cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci tari candidate si trei tari AELS – pana in 2010. Alegerea indicatorilor s-a bazat pe lista indicatorilor de sanatate la nivelul Comunitatii Europene (ECHI), care a fost elaborata de Comisia Europeana pentru a orienta dezvoltarea si raportarea statisticilor de sanatate.

Cheltuielile si finantarea din sectorul sanatatii

Publicatia ofera informatii detaliate privind tendintele cheltuielilor si finantarii din sectorul sanatatii, utilizand rezultate ale chestionarului anual comun privind conturile de sanatate realizat de OCDE, Eurostat si OMS. De asemenea, ea include un nou capitol privind calitatea asistentei medicale, care reflecta progresele realizate in contextul proiectului OCDE privind indicatorii calitatii asistentei medicale.

"Sanatatea pe scurt: Europa 2012" prezinta tendintele in timp si variatiile din tarile europene in functie de cinci mari teme:
1) starea de sanatate a populatiei;
2) factori de risc pentru sanatate;
3) resurse si activitati ale sistemelor de asistenta medicala;
4) calitatea asistentei pentru afectiunile cronice si acute;
5) cheltuielile si sursele de finantare pentru sanatate.

Romania, cea mai mica speranta de viata la nastere in cazul femeilor

Speranta de viata la nastere in statele membre ale UE a crescut cu peste 6 ani intre 1980 si 2010. In medie, speranta de viata la nastere din Uniunea Europeana pentru perioada de trei ani 2008-10 a fost de 75,3 ani pentru barbati si 81,7 ani pentru femei. Franta a inregistrat cea mai ridicata speranta de viata pentru femei (85 de ani), iar Suedia pentru barbati (79,4 ani). Romania a inregistrat cea mai scazuta speranta de viata la nastere in cazul femeilor (77,3 ani).

In medie, in Uniunea Europeana, speranta de viata sanatoasa (SVS) la nastere, definita ca numarul de ani de viata fara limitari ale activitatii, a fost de 62,2 ani pentru femei si 61 de ani pentru barbati in perioada 2008-10.

Raportul mai arata ca bolile cronice precum diabetul, astmul si dementa au o prevalenta in crestere, care se poate explica fie prin imbunatatirea diagnosticarii, fie prin cresterea numarului efectiv de cazuri de boala. In 2011, peste 6% dintre persoanele cu varste intre 20 si 79 de ani din Uniunea Europeana, altfel spus 30 de milioane de oameni, aveau diabet.

Factorii de risc la adresa sanatatii sunt in schimbare

Pentru multe state membre ale UE, ameliorarea gestionarii bolilor cronice a devenit o prioritate a politicii sanatatii.

In majoritatea tarilor europene s-a obtinut o reducere a consumului de tutun datorita campaniilor de sensibilizare publica, a interzicerii publicitatii si a cresterii impozitarii. Procentul de adulti care fumeaza zilnic este sub 15% in Suedia si in Islanda, fata de 30% in 1980. La cealalta extremitate, peste 30% dintre adultii din Grecia fumeaza zilnic. Procentul de fumatori continua sa fie ridicat in Bulgaria, Irlanda si Letonia.

In ceea ce priveste epidemia de obezitate, raportul arata ca Romania este tara cu cea mai mica rata a obezitatii, in timp ce tarile aflate in top sunt Regatul Unit si Ungaria. In Uniunea Europeana, 52% din populatia adulta este in prezent supraponderala, iar din aceasta proportie 17% sufera de obezitate. La nivel national, prevalenta excesului de greutate si a obezitatii depaseste 50% in 18 dintre cele 27 de state membre ale UE. Aceste niveluri sunt mult mai reduse in Franta, Italia si Elvetia, desi ele sunt in crestere si in aceste tari.

Mai multi medici specialisti decat generalisti in Europa

La nivel european, numarul de medici si de asistenti medicali pe cap de locuitor este mai ridicat decat oricand in majoritatea tarilor, dar exista preocupari privind deficitele actuale sau viitoare. Din 2000, numarul de medici pe locuitor a crescut in aproape toate statele membre ale UE. in medie, pe teritoriul Uniunii Europene numarul medicilor a crescut de la 2,9 medici pentru 1 000 de locuitori in anul 2000 la 3,4 medici in anul 2010. Cresterea a fost deosebit de rapida in Grecia si in Regatul Unit, sustin expertii.

In aproape toate tarile, raportul dintre numarul de medici generalisti si cel de medici specialisti s-a modificat, in prezent existand mai multi specialisti. Acest lucru se poate explica prin scaderea interesului pentru practicarea „medicinei de familie” traditionale, impreuna cu o crestere a diferentei de remunerare dintre generalisti si specialisti. In multe tari, cresterea lenta sau reducerea numarului de generalisti a reprezentat un motiv de ingrijorare in legatura cu accesul la asistenta de baza pentru anumite grupuri de populatie.

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Raportul-_Sanatatea-pe-scurt_-Europa-2012_---o-privire-de-ansamblu-asupra-sistemelor-sanitare_18020/

lauff lautf laurf