Imprimare

Contractul cadru pe 2013-2014, un copy paste care este intre legi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Negocierile privind contractul cadru pentru anii 2013-2014 au avut loc in urma cu cateva saptamani. Maine, specialistii din sistem vor avea o intalnire pe marginea normelor de aplicare ale proiectului, care este foarte asemanator cu cel din anul precedent.

Potrivit proiectului, incepand cu 1 ianuarie 2013, "pentru prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si utilizeaza numai prescriptia electronica on line, si in cazuri justificate, prescriptia electronica off-line".

"Contractul este, de fapt, o copie fidela a celui precedent. Inclusiv normele sunt aceleasi de anul trecut. Vom avea o discutie pe marginea lor maine, insa putem veni cu modificari pana pe data de 23 noiembrie. Conform noului cod fiscal, contractul cadru se negociaza, insa proiectul actual are la baza legea 95/2006, potrivit careia avem drept de consiliere. Practic, suntem intre legi. Discutiile de pana au fost discutii de principiu", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Sandra Alexiu, secretarul general al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Medicul de familie sustine ca desi singurele modificari in ceea ce-i priveste sunt legate de reteta electronica, problemele intampinate de colegii sai de breasla cu Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu sunt nici pe departe rezolvate.

"Spre exemplu, o gravida vine la mine de doua ori pe luna, insa SIUI-ul accepta o singura consultatie. Copiii mici sunt validati abia dupa doua-trei luni de la nastere, timp in care noi nu suntem platiti pentru asistenta medicala pe care le-o oferim. Si exemplele pot continua", a continuat dr. Alexiu.

MS: Daca nu sunt modificari spectaculoase nu inseamna ca documentul ramane asa

Pe de alta parte, directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sustine ca documentul nu a suportat foarte multe modificari fata de cel din 2012 tocmai in ideea ca ele sa fie stabilite impreuna cu cei invitati la consultari.

"Vrem ca impreuna cu partenerii de dialog sa gasim o interpretare si o colaborare in asa fel incat lucrurile sa fie agrate, cunoscute si acceptate de toata lumea", a declarat Liliana Lukacs, directorul general al CNAS.

Opinia acesteia este impartasita si de dr. Calin Alexandru, director in cadrul Ministerului Sanatatii.

"Totul se negociaza la CNAS. Proiectul de ordin reprezinta un document de lucru ce trebuie discutat si reglementat. Faptul ca momentan nu contine modificari spectaculoase fata de contractul precedent nu inseamna ca nu vor exista modificari in proiect", a declarat medicul pentru PaginaMedicala.ro.

Farmacistii spera la o scurtare a termenului de plata al medicamentelor eliberate

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, prof. dr. Dumitru Lupuliasa, a fost prezent la intalnirile organizate de reprezentantii CNAS si se declara multumit de rezultatele obtinute in urma consultarilor.

"Nu avem doleante noi. Sigur ca ne-am dori, daca s-ar putea, o scurtare a a termenului de plata al medicamentelor deja eliberate pacientilor. La consultari s-au punctat si s-au reluat o serie intreaga de aspecte care au fost prevazute si in contractele pe anii anteriori. Suntem multumiti de negocierile pe care le-am avut si speram ca acest contract nu va fi o bariera ci va fi un ajutor in ceea ce priveste asigurarea cu medicamente a populatiei", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Dumitru Lupuliasa, presedintele CFR.

In luna martie 2012, Contractul-Cadru pentru anii 2011-2012 a fost modificat. Mai precis, s-a propus prescrierea de catre medici a medicamentelor sub forma denumirii comerciale cu indicarea si a denumirilor comune internationale (DCI) corespunzatoare.

Medicii, sanctionati daca nu trec toate retetele off-line in sistem

Co-Ca pe 2013 stabileste clar ca medicii prescriptori aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate sunt obligati sa utilizeze sistemul electronic pentru medicamente cu si fara constibutie personala, modalitatile de prescriere, eliberare si decontare a acestora fiind stabilite prin norme.

De asemenea, actul normativ stabileste ca asumarea prescriptiei electronice este facuta prin semnatura electronica de catre medici.

"In situatia in care medicii prescriptori nu detin semnatura electronica, prescriptia medicala se va lista pe suport hartie si va fi completata si semnata de medicul prescriptor in conditiile prevazute in norme", prevede proiectul.

Medicii sunt obligati sa introduca toate prescriptiile off-line in sistemul informatic pana in ultima zi a lunii sau cel tarziu pana la data prevazuta in contractul de furnizare de servicii medicale. In caz contrar, arata proiectul, "se retine o suma egala cu contravaloarea prescriptiilor medicale electronice off-line neintroduse in sistemul informatic, prescrise si eliberate in cadrul trimestrului".

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Contractul-cadru-pe-2013-2014_-un-_copy-paste-care-este-intre-legi__18025/

lauff lautf laurf