Imprimare

Retea europeana pentru tratamentul cancerului colorectal

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un raport al EuropaColon face o serie de recomandari ce se bazeaza pe modalitatile in care sunt tratati pacientii cu cancer colorectal in Europa. Documentul "Framework for Improving Outcomes for Patients with Colorectal Cancer (CRC) in Europe" a fost lansat in urma cu cateva zile.

Conform raportului, fiecare stat membru trebuie sa dezvolte o strategie nationala in domeniul oncologiei care sa inluda preventia si tratamentul cancerului colorectal. La aceasta trebuie adaugat, in fiecare tara, un registru national de cancer care sa publice anual statistici relevante pentru managementul bolii, care sa permita comparatii la nivel international. 

Necesitatea unor centre de excelenta la nivel european

In ceea ce priveste diagnosticul, guvernele trebuie sa aiba strategii publice menite sa reduca incidenta cancerului si sa deruleze campanii de informare care sa prezinte factorii de risc si sa evidentieze importanta preventiei. Mai mult decat atat, fiecare tara trebuie sa implementeze programe de screening pentru cancerul colorectal, in conformitate cu recomandarile europene.

In plus, raportul aminteste necesitatea unor centre de excelenta in cancerul colorectal, care sa fie la dispozitia pacientilor si care sa fie incluse intr-o retea europeana.

La eveniment a luat parte si europarlamentarul Petru Luhan. Acesta a cerut realizarea unui cadru legislativ corect care sa reduca diferentele dintre accesul la tratamentul cancerului colorectal in tarile membre ale Uniunii Europene.

5.200 de romani mor anual de cancer colorectal
 
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania atrage atentia asupra faptului ca, in tara noastra, pacientii cu cancer colorectal, pe langa faptul  ca sunt diagnosticati tardiv, mai au si nesansa de a nu gasi tratamentele necesare bolii, acestea lipsind de pe piata romaneasaca.
 
In cele mai multe cazuri, pacientii care au nevoie de tratamente de ultima generatie sunt pusi pe o lista de asteptare pana cand autoritatile gasesc fondurile necesare tratamentului lor. Mai mult decat atat, exista posibilitatea ca medicamentele de care acesti pacienti au nevoie sa nu fie accesibile, deoarece in Romania nu au mai fost actualizate de aproape 5 ani listele de medicamente gratuite si compensate.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Retea-europeana-pentru-tratamentul-cancerului-colorectal_18032/

lauff lautf laurf