Imprimare

Studentii la medicina acorda consultatii gratuite in mediul rural

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 60 de studenti la medicina, medici rezidenti si medici specialisti vor oferi asistenta medicala gratuita persoanelor din mediul rural in cadrul proiectului"Impreuna pentru Sanatate Rurala", derulat de Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti. Prima editie din acest an universitar va avea loc in perioada 23-24 noiembrie, in satul Valcele din Judetul Calarasi.

"Vom face anamneza pacientilor, dar si un examen clinic complet al acestora. Ulterior, vor primi o scrisoare medicala cu care ajung ori la medicul de familie ori la primarie, care ii redirectioneaza spre un spital", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Ana-Maria Marcu, asistent coordonator PR al proiectului.

Conform acesteia, din experienta anilor trecuti, cei mai multi pacienti cu care intra in contact in cadrul proiectului nu au mai fost consultati de foarte mult timp, nici macar de un medic de familie.

Asistenta medicala din mediul rural este precara

In Romania anului 2012, multe localitati din mediul rural nu au un medic de familie, un farmacist sau un dentist, in ciuda faptului ca 45% din populatia tarii noastre locuieste in astfel de zone. Lipsa accesului la asistenta medicala corespunzatoare, precum si lipsa de educatie pentru sanatate fac ca oamenii din mediul rural sa aiba o speranta de viata cu 1.7 ani mai mica decat cei care traiesc in mediul urban.

Conform unui raport al Colegiului Medicilor din Romania, in mediul rural exista 5586 de medici, dintre care 4446 sunt medici de familie, iar 1558 sunt medici dentisti.

"Cele mai frecvente probleme pe care le-am intalnit sunt hipertensiunea si diabetul. In cele mai multe cazuri aceste afectiuni sunt necontrolate", a continuat Ana-Maria Marcu.

Studenta spune ca la Valcele va merge o echipa formata din colegi de-ai ei, dar si din medici rezidenti si specialisti in ginecologie, pediatrie, cardiologie si dermatologie.

Peste 1.700 de consultatii in 13 editii de proiect

Pana acum au fost realizate 13 editii ale proiectului. Voluntarii implicati au consultat peste 1200 de adulti si peste 550 de copii.

"Impreuna pentru Sanatate Rurala" se desfasoara sub forma de editii lunare in decursul unui weekend (2 zile) sau o saptamana (in timpul vacantelor), iar conditiile sunt stabilite de comun acord intre voluntarii proiectului si autoritatile locale partenere. Investigatiile si consultatiile se efectueaza in cadrul dispensarului comunal/ scolii/ caminului cultural pe baza de programari realizate de autoritatile locale partenere.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studentii-la-medicina-acorda-consultatii-gratuite-in-mediul-rural_18034/

lauff lautf laurf