Imprimare

Sistemul informatic si reteta electronica nu vor functiona pana luni

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii de familie nu vor putea folosi Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) si nici nu vor putea prescrie retete electronice in perioada 22.11.2012 - 26.11.2012, dupa cum a anuntat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). "Ne cerem scuze pentru eventualele neplaceri create utilizatorilor sistemelor informatice ale CNAS", se arata in informarea CNAS.

Conform institutiei, SIUI si SIPE vor fi oprite temporar in perioada mentionata din cauza pregatirilor pentru intrarea in functiune a Cardului National de Asigurari Sociale de Sanate.

Medicul de familie Gabriel Munteanu spune ca lucreaza aproape exclusiv cu reteta electronica, dar ca cele cateva zile in care nu va putea folosi sistemul informatic nu-i vor afecta activitatea.

"Trebuie sa ne aprovizionam cu retete tipizate. In ceea ce ma priveste, nu vor fi probleme. Eu chiar si retetele tipizate le scriu pe calculator. Problema ar putea interveni la nivelul farmaciilor. In plus, cine stie cum va merge sistemul dupa ce ii dau drumul. S-ar putea sa ne trezim cu diverse surprize", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Gabriel Munteanu, presedintele Patronatulului Medicilor de Familie din Bistrita Nasaud.

Medicii de familie nu sunt de acord sa distribuie cardul de sanatate

Medicul sustine ca nu este normal ca medicii de familie sa fie cei care vor distribui cardul national de sanatate si ca SNMF si FNPMF poarta o serie de negocieri cu autoritatile in acest sens.

"Ramane de vazut daca noi il vom distribui. Nu suntem de acord cu acest lucru. Autoritatile nu s-au pus inca de acord asupra a ceea ce va fi inscriptionat pe acest card, care ar putea fi util daca ar fi o cheie de intrare in sistem a pacientilor. Spre exemplu, proiectul pilot pe Arad trebuia demarat in septembrie si inca nu s-a intamplat nimic", a continuat medicul de familie.

CNAS deruleaza in prezent activitatile de implementare a Sistemului Informatic al Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate in conformitate cu Strategia privind reformarea sistemului de asigurari sociale de sanatate si imbunatatirea continua a serviciilor medicale si farmaceutice din Romania.

Colegiul Medicilor din Romania considera cardul de sanatate a fi un experiment pe subiecti umani. Conform CMR, un astfel de card ar trebui sa contina doar date de identificare a persoanei si calitatea de asigurat.

"Colegiul Medicilor considera ca o concentrare a datelor medicale personale intr-un card la care nu exista certitudinea unor mijloace de siguranta inalt performante, care sa nu permita accesarea lor de catre persoane neautorizate poate duce la grave atingeri ale drepturilor pacientilor", afirmau reprezentantii organizatiei profesionale.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sistemul-informatic-si-reteta-electronica-nu-vor-functiona-pana-luni_18039/

lauff lautf laurf