Noua metoda pentru tratarea cancerului hepatocelular
Pacientii care sufera de cancer hepatocelular dar prezinta contraindicatii chirurgicale pot beneficia de o noua metoda terapeutica. O astfel de procedura este chemoembolizarea intraarteriala cu particule tandem incarcate cu citostatic, care vinde in sprijinul acestor pacienti.
"Avantajul procedurii este utilizarea acestor microparticule care, pe langa obtinerea unor rezultate eficiente pe termen lung, ne ofera posibilitatea de a creste confortul pentru pacient din punct de vedere al suportabilitatii procedurii", a declarat dr. Mugur Grasu, medicul care a efectuat procedura, o premiera pentru sistemul privat romanesc.
Conform acestuia, cei supusi interventiei nu au reactii adverse semnificative, nu au senzatie de greata sau dureri si pot fi externati dupa 24 de ore de la interventie.
"Practic, costurile spitalizarii sunt mult reduse, intrucat o saptamana de spitalizare este in mod cert mai costisitoare decat pretul acestei proceduri", a continuat dr. Mugur Grasu.
Costul interventiei este de 8.000 RON
Suma pe care pacientii trebuie sa o plateasca pentru o asemenea interventie este de 8.000 de RON.
"Toata lumea incearca sa gaseasca noi modalitati de tratament pentru hepatocarcinoame si, de asemenea, incercam sa obtinem rezultate reale prin tratamentul acestor pacienti, iar chemoembolizarea prin microparticule tandem este una dintre noile proceduri care au avut succes", a completat dr. Grasu.
Tratamentul poate fi aplicat cu succes la persoanele cu boala hepatica in stadiu intermediar, acolo unde se regasesc mai mult de trei noduli peste trei centimetri sau un nodul peste cinci centimetri.
"Rezultatele comunicate bazate pe studii cu grad inalt de evidenta arata ca aceasta metoda, exceptand chirurgia de transplant hepatic, a generat cele mai favorabile rezultate. Secretul ar fi sa prinzi bolnavul in stadiile corespunzatoare, al doilea secret este sa ai aparatura necesara si al treilea secret este sa ai oamenii potriviti. Degeaba ai pacientul si aparatura daca nu ai artistul, pentru ca e vorba de arta aici", a declarat in cadrul conferintei de presa prof. dr. Mihai Voiculescu, seful clincii de Medicina Interna de la Institutul Clinic Fundeni din Capitala.
Rezidentii prefera sa plece in strainatate dupa ce invata metoda
In momentul de fata, alti trei medici au inceput sa aiba experienta in efectuarea procedurii. Daca in Romania exista cateva sute de specialisti radiologi imagisti, medici specializati in radiologie interventionala sunt putini - aproximativ 20 in toata tara.
"Radiologia interventionala a cunoscut o expozie in ultimii ani, atat in strainatate cat si in Romania. In Institutul Clinic Fundeni am incercat sa pregatim rezidenti in aceasta subspecialitate a radiologiei si imagisticii medicale, dar din pacate aproximativ jumatate dintre ei au preferat sa plece sa lucreze in alte tari", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Mugur Grosu.
Medicul s-a pregatit in Franta, in cadrul unui serviciu de radiologie digestiva si radiologie interventionala unde procedura de baza era legata de drenajul colectiilor abdominale si chemoembolizarea tumorilor hepatice.
"Romania ocupa locuri fruntase in Europa in ceea ce priveste infectia cu virusul hepatitic C, iar studiile estimeaza ca pana in 2030, numarul de persoane care dezvolta ciroza hepatica sau cancer hepatic se va dubla. Se impune, asadar, pe langa preventie, implementarea unor tratamente eficiente", a declarat prof. dr. Petre Calistru, medic primar boli infectioase, citat intr-un comunicat de presa dat publicitatii.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro