Imprimare

Subiectele pentru examenul de rezidentiat au fost elaborate!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O comisie formata din cadre didactice ale Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresi s-a retras astazi intr-un loc special amenajat pentru a elabora si redacta subiectele aferente examenului de rezidentiat, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii de institutie. La fel ca si in anii precedenti, membrilor comisiei li se interzice comunicarea prin orice fel de mijloace cu persoanele din afara grupului de lucru.

Dintr-un numar total de 2.552 de locuri, pentru Bucuresti au fost alocate 524 de locuri in domeniul medicina, 63 in domeniul medicinei dentare si 29 de locuri in domeniul farmaciei. Din numarul total de absolventi inscrisi la rezidentiatul din data de 25 noiembrie 2012, si anume 5371, 1896 s-au inscris pentru a sustine examenul in centrul universitar Bucuresti in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Asadar, 1471 s-au inscris pentru medicina, 303 pentru domeniul medicina dentara, iar pentru domeniul farmacie 122 candidati.

27 de locuri disponibile in specialitatea medicina de urgenta

Potrivit comunicatului, cele mai multe locuri disponibile in Bucuresti sunt in specialitatile medicina de urgenta (27 de locuri), cardiologie (22 de locuri) si chirurgie generala (22 de locuri.) In domeniul medicina dentara, cea mai cautata specializare este chirurgia dento-alveolara cu 15 locuri, iar in ceea ce priveste domeniul farmacie, specializarea faramacie clinica dispune de 19 locuri pentru rezidenti.

Totodata, conform metodologiei de rezidentiat, la Bucuresti se va desfasura concursul pentru posturile publicate in judetele Arges, Braila, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea si pentru locurile publicate in centrele universitare Bucuresti si Constanta.

Noutatea pe care o aduce sesiunea din noiembrie 2012 este aceea ca se va organiza rezidentiat pe post si pentru spitalele clinice, nu doar pentru spitalele mici.

"Hotararea Ministerului Sanatatii de a organiza rezidentiat pe post si in clinicile mari, este benefica. Ministerul Sanatatii atrage, astfel, absolventii sau tinerii rezidenti in centre universitare de renume, unde, in principiu, se asteapta a se gasi competenta, dotare tehnica si performanta la nivelul actului medical, in asa fel incat rezidentii sa nu mai fie tentati sa plece din tara. Concursul pe post si pe loc, organizat in centre universitare, are menirea de a mari numarul absolventilor de facultate, a celor care intra in rezidentiat pentru a practica medicina in Romania", a declarat acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucuresti.

O singura clasificare pentru fiecare domeniu

Pentru rezidentiatul in medicina, tematica a cuprins capitole din: cardiologie, pneumologie, reanimare medicala, neurologie, boli infectioase, hepato-gastroenterologie, chrurgie viscerala, ginecologie-obstetrica, reumatologie, chirurgie ortopedica, oftalmologie, chirurgie ORL, geriatrie, psihiatrie, psihiatrie pediatrica, pediatrie, medicina interna radiologie, dermatologie, endocrinologie-diabet- boli metabolice, chirurgie urologica, nefrologie, hematologie – oncohematologie si oncologie.

In privinta medicinei dentare, candidatii au fost nevoiti sa parcurga o tematica de 70 de capitole. Cei care sustin examenul in domeniul farmaciei au avut de pregatit o tematica de 51 de capitole.

Ca si pana acum, concursul se va desfasura sub forma de test-grila cu 200 de intrebari iar absolventii vor avea la dispozitie 4 ore pentru a raspunde corect la cel putin 60% din acestea, pentru a promova examenul de rezidentiat. Ocuparea locurilor si a posturilor in specialitate se va face in ordinea punctajului de promovare obtinut, iar reprezentantii UMF „Carol Davila” vor alcatui o singura clasificare pentru fiecare domeniu.

Aflati AICI cum se va desfasura concursul din acest an. Potrivit metodologiei de concurs, maine va fi afisata repartitia candidatilor pe sali.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Subiectele-pentru-examenul-de-rezidentiat-au-fost-elaborate__18037/

lauff lautf laurf