Imprimare

143 de ani de la infiintarea primei facultati de medicina din Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Facultatea de Medicina din Bucuresti si-a deschis portile pe data de 22 noiembrie 1869, fiind prima facultate cu profil medical din Romania, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii. La 143 de ani de la infiintare, Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" se afla in topul celor mai bune universitati romanesti, fiind si cea mai titrata institutie de invatamant superior medical de la noi.

"In Amfiteatrul Mare al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresi s-au format generatii de medici cu recunoastere nationala si internationala. Amfiteatrul Mare este, daca vreti, caminul celor care au revolutionat lumea medicala de-a lungul anilor", a declarat acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucuresti.

In anul 1857, medicii Carol Davila si Nicolae Kretulescu au infiintat Scoala Nationala de Medicina si Farmacie, care pe 12 noiembrie 1869 a devenit Facultatea de Medicina din Bucuresti, institutie ce si-a deschis portile zece zile mai tarziu.

"Astazi, la 143 de ani de cand s-a tinut primul curs, amfiteatrul pastreaza istoria generatiilor de studenti care i-au trecut pragul si au ridicat universitatea la cel mai inalt nivel de performanta academica", a conchis rectorul UMF.

Alaturi de personalitatea medicului Carol Davila, printre profesorii care au contribuit la dezvoltarea invatamantului in centrul bucurestean se numara Iacob Felix (1832 - 1905, fondatorul scolii de igiena); Alexandru Marcovici (1835 - 1886, initiatorul clinicii medicale); Nicolae Turnescu (1819 - 1890) si Constantin Dumitrescu - Severeanu (1840 - 1930), intemeietorii clinicii chirurgicale; Zaharia Petrescu (1841 - 1901, fondatorul terapeuticii medicale) si Alexandru Sutzu (1837 - 1919, a pus bazele medicinei legale si ale psihiatriei).

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/143-de-ani-de-la-infiintarea-primei-facultati-de-medicina-din-Romania_18046/

lauff lautf laurf