Expertii europeni vor analiza situatia creata de vaccinul anti-TBC
Situatia creata in urma vaccinarii nou nascutilor impotriva tuberculozei, precum si suspiciunile legate de vaccinul antituberculos, l-au determinat pe ministrul Sanatatii sa solicite o opinie neutra si avizata de la Centrul European de Prevenire si Control a Bolilor Transmisibile, dar si de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Prin urmare, o echipa formata din experti ECDC si OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivita.
"Acestia vor lucra cu reprezentantii Comisiei de specialisti romani care a avut astazi o prima intalnire si de la care astept un raport preliminar. Am luat aceasta decizie nu pentru ca avem suspiciuni asupra calitatii vaccinului pe care il avem la dispozitie, ci pentru ca dorim sa asiguram populatiei datele clare si corecte, astfel incat sa nu mai existe suspiciuni pe aceasta tema. Am solicitat expertiza independenta, nu din lipsa de incredere in competenta profesionala a specialistilor nostri, ci pentru o totala transparenta si pentru a stopa speculatiile care pot pune in pericol intregul calendar de vaccinare in detrimentrul copiilor si al evolutiei sanatatii publice in Romania", a declarat dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii.
Potrivit unui comunicat, Ministerul Sanatatii va face public, transparent, evolutia situatiei si informeaza ca sistarea vaccinarii pana la realizarea raportului final nu reprezinta un risc asupra sanatatii publice. Masura este luata pe o perioada limitata.
Reamintim ca 10 bebelusi au fost astazi operati la Institutul de Boli Infectioase Marius Nasta din Capitala, in urma unor reactii adverse la vaccinul antituberculos (BCG). "Au fost operati, le-a fost scos puroiul iar acum iau tratament cu antitubercolitice", a declarat medicul Gheorghe Murgoci.
Potrivit acestuia, 50 de copii cu reactii adverse la vaccinul importat din Danemarca au fost tratati anul acesta in institutia sanitara.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro