Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de imbolnavire in cazul copiilor
Numarul de infectii respiratorii inregistrate la nivel national este in crestere fata de saptamana precedenta, se arata intr-o informare a Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
Conform statisticilor CNSCBT, peste 70% din cazurile de imbolnavire cu infectii acute respiratorii si gripa declarate din octombrie si pana in prezent s-au inregistrat in randul copiilor cu varste intre 0-14 ani, 26% in randul populatiei adulte si aproximativ 3% in randul batranilor.
"Gripa este o amenintare pentru fiecare dintre noi, dar in special pentru categoriile foarte vulnerabile: copiii, adultii care sufera de boli cronice sau alte afectiuni, batranii si gravidele. Pentru acestia, gripa poate produce complicatii severe si de aceea este important ca ei sa se vaccineze. Vaccinul reduce cu 90% riscul de imbolnavire in cazul copiilor si al adultilor sanatosi si cu pana la 60% riscul de complicatii in cazul batranilor si al bolnavilor", a declarat dr. Victor Olsavsky, seful biroului pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Dozele de vaccin, dispobilie in cabinetele medicilor de familie si in spitale
Dozele de vaccin antigripal achizitionate de Ministerul Sanatatii sunt disponbile gratuit populatiei prin intermediul cabinetelor medicilor de familie si al spitalelor din intreaga tara.
"Avand in vedere racirea vremii, ne asteptam ca numarul infectiilor respiratorii si al gripei sa creasca. Pentru a preveni acest fenomen, este important ca populatia sa ia in calcul ideea vaccinarii antigripale. Aceasta este cea mai sigura metoda de protectie impotriva gripei, eficienta pentru oameni din punct de vedere al costurilor si in acelasi timp cel mai bun mod de a-si mentine calitatea vietii la acelasi nivel", a declarat conf. dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in MS.
Ministerul Sanatatii a dat startul campaniei gratuite de vaccinare antigripala in aceasta saptamana. Repartitia dozelor de vaccin catre directiile de sanatate publica se face in doua etape.
"In prima etapa am pus la dispozitia directiilor de sanatate publica un numar de 500 000 de doze pe care acestea le livreaza cabinetelor medicilor de familie si unitatilor sanitare pentru inceperea imunizarilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite pana la sfarsitul acestei luni pentru continuarea vaccinarii. Ministerul Sanatatii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget similar cu cel de anul trecut, respectiv 11 milioane de lei", au declarat specialistii de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii.
Vaccinul antigripal din 2012 nu este un produs autohtone
O noutate la campania din acest an e faptul ca vaccinurile nu sunt produse autohtone, ca in anii precedenti. Spre exemplu, in 2011 Ministerul Sanatatii a achizitionat 3 milioane de doze, insa circa jumatate dintre acestea au ramas nefolosite.
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, conf. dr. Alexandru Rafila, declara ca interesul populatiei pentru vaccinare este intr-un trend descrescator, in ciuda campaniilor de informare derulate de autoritati sau asociatii de pacienti.
Conform oficialului din Minister, trebuie gasit un echilibru intre numarul de doze achizitionate si disponibilitatea oamenilor de a se vaccina.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro