Imprimare

Masuri prin care dr. Raed Arafat vrea sa imbunatateasca sistemul sanitar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O reorganizare a sistemului sanitar romanesc ar putea duce la o eficientizare a acestuia pe termen scurt si mediu. In opinia ministrului Sanatatii, strategia ar trebui sa cuprinda trei paliere: organizare, resurse umane si finantare. In privinta finantarii, se cunoaste deja faptul ca Romania este tara care aloca cel mai mic procent din PIB pentru sanatate.

Totusi, sustine dr. Raed Arafat, este important ca banii sa fie gestionati cu atentie, dar este necesar ca liderii sistemului de sanatate sa fie inventivi si sa aiba capacitatea de a gasi fonduri suplimentare pentru structurile din subordine. Ministrul Sanatatii, desi ocupa acest fotoliu de putin timp, a identificat o serie de masuri prin care sanatatea romaneasca poate fi eficientizata.

In primul rand, actul normativ care stabileste cele 53 de spitale strategice pe dezvoltarea carora se va pune accent in perioada urmatoare a fost semnat. Unitatile sanitare respective au fost alese in baza unor criterii clar stabilite. Oficialul din minister spera ca rezultatele nu vor intarzia sa apara si ca diferentele in modul de primire si de abordare a bolnavilor se vor simti.

Ambulatoriile si medicina primara nu functioneaza cum ar trebui

"Sistemul trebuie privit per ansamblu", a declarat dr. Raed Arafat, prezent la conferinta Mediafax Talks about Health Reform. "Ambulatoriile si partea primara nu functioneaza asa cum ar trebui. Se fac internari in spital nejustificate, prin urmare avem cheltuieli nejustificate", a completat medicul.

Ministrul spune ca o mare problema este cea a scurgerilor din sistemul de sanatate, inclusiv pe partea de achizitii. Cu toate ca au existat voci care au considerat masura luata de Minister, aceea de a face achizitii centralizate pentru medicamentele si dispozitivele scumpe, ca fiind o masura comunista. Un exemplu pe care Arafat l-a adus in vizorul celor prezenti a fost cel al Croatiei, tara care odata cu implementarea unei masuri similare, a facut economii de 20% in sistemul de sanatate, bani redirectionati in interiorul sistemului.

Achizitiile facute de spitale doar in momentul in care raman fara materiale sanitare sau medicamente au dus, in opinia ministrului sanatatii, la disfunctionalitati.

"Acordurile cadru facute pe o durata mai lunga iti permit sa ai continuitate, ai mereu o candidate de rezerva. Daca pana acum se spunea ca directia de achizitii de la Ministerul Sanatatii nu are suficiente resurse umane, am hotarat sa o intarim de la 3 persoane la 12 persoane", a declarat dr. Raed Arafat.

Arafat vrea un cod de etica pentru firmele care participa la licitatii

Un alt aspect pe care ministru vrea sa-l introduca este codul de etica. Un document care va avea maximum o pagina, dar care va contine o serie de principii ce trebuie respectate intocmai de companiile care se vor participa la licitatii. Acordul cadru nu va fi unul discriminator si va deveni obligatoriu pentru toate firmele care participa la licitatie, angajamentele fiind simple.

"Daca o companie se angajeaza ca aduce materiale sanitare si nu face acest lucru, va fi pusa pe o lista si nu va mai putea participa la licitatii timp de doi sau trei ani. Acesta e unul dintre motivele pentru care spitalele au ramas fara medicamente si vrem sa evitam astfel de situatii. Parteneriatul intre Ministerul Sanatatii si firme va fi unul foarte serios. Momentan lucram la metodologia de licitare", a continuat ministrul Sanatatii, adaugand ca in cazul producatorilor unici se va recurge la negociere.

Un alt mod de abordare a resurselor umane 

Resursele umane reprezinta un punct cheie in strategia ministrului Arafat. In prezent, se lucreaza la un act normativ prin care barierele impuse medicilor care si-au efectuat specializarea in America, Australia sau Canada sa fie eliminate. O problema majora insa, este cea a absolventilor de medicina care, sustine ministrul, nu valoreaza nimic dupa ce finalizeaza cei sase ani de studii.  

"Noi am prelungit perioada de pregatire a medicilor la 11 ani. Am reusit sa facem ceva pentru medicii care au absolvit dupa anul 2005, prin posibilitatea de a lucra sub supraveghere. Am intrebat de ce nu pot fi absorbiti de sistem si de ce tari precum Germania ii primeste pe salarii de 2000 de euro? Trebuie sa facem ceva pentru ei",  a spus Arafat. 

In prezent, se lucreaza la schita bugetului pentru anul urmator. 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Masuri-prin-care-dr.-Raed-Arafat-vrea-sa-imbunatateasca-sistemul-sanitar_18059/

lauff lautf laurf