Imprimare

Vaccinul antituberculoza va fi verificat cu atentie de expertii OMS si ECDC

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Echipa formata din experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii si experti ai Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) urmeaza sa vina in tara in aceasta saptamana in Romania. Acestia, impreuna cu comisiile formate din experti romani, vor stabili ce s-a intamplat cu vaccinurile BCG importate din Danemarca.

"Vor primi toate informatiile necesare de la noi. Vrem sa vedem daca a fost o problema la acel lot de vaccin BCG si daca reactiile adverse aparute se incadreaza in normal. Ce vreau sa subliniez este ca echipa de experti nu va face niciun fel de declaratie cand ajung in tara, cand intra in Minister sau cand viziteaza Institutul Marius Nasta, daca vor dori sa o faca. Cand vom avea o concluzie, atunci vom face publice si rezultatele analizei in cadrul unei conferinte", a declarat dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii, cu ocazia Conferintei Mediafax Talks about Health Reform.

Ministrul a explicat ca s-au facut deja sesizari la nivel international privind reactiile adverse care au aparut in cazul bebelusilor care au fost vaccinati.

"Aceste lucruri nu se fac in secret, sunt date care se pun la dispozitie. Eu sper ca ancheta sa nu dureze mai mult de doua saptamani. Comparativ cu alte tari, este posibil ca reactiile adverse aparute la noi sa fie mai putine, dar nu vreau sa speculez. In momentul in care avem un raspuns clar privind starea vaccinurilor, vom face publice toate informatiile necesare", a completat ministrul Sanatatii.

Imunizarea contra tuberculozei, sistata temporar 

Dr. Arafat a explicat ca expertii straini au solicitat deja informatii despre vaccin si despre lotul venit din Danemarca. In urma cu cateva zile, ministrul Sanatatii a luat decizia de a opri temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru ca expertii OMS si ECDC sa poata efectua o analiza neutra a situatiei din Romania.

"Acestia vor lucra cu reprezentantii Comisiei de specialisti romani care a avut astazi o prima intalnire si de la care astept un raport preliminar. Am luat aceasta decizie nu pentru ca avem suspiciuni asupra calitatii vaccinului pe care il avem la dispozitie, ci pentru ca dorim sa asiguram populatiei datele clare si corecte, astfel incat sa nu mai existe suspiciuni pe aceasta tema. Am solicitat expertiza independenta, nu din lipsa de incredere in competenta profesionala a specialistilor nostri, ci pentru o totala transparenta si pentru a stopa speculatiile care pot pune in pericol intregul calendar de vaccinare in detrimentrul copiilor si al evolutiei sanatatii publice in Romania", a declarat pe data de 22 noiembrie dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii.

Conform ministrului, cativa parinti ar fi actionat in judecata institutia pe care o conduce. 

Ministerul Sanatatii va face public, transparent, evolutia situatiei si informeaza ca, sistarea vaccinarii pâna la realizarea raportului final nu reprezinta un risc asupra sanatatii publice. Masura este luata pe o perioada limitata.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al MS si este gratuit.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Vaccinul-antituberculoza-va-fi-verificat-cu-atentie-de-expertii-OMS-si-ECDC_18058/

lauff lautf laurf