Imprimare

Telocitele sunt mai eficiente in tratarea infarctului decat celulele stem

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Telocitele descoperite de academicianul Laurentiu Mircea Popescu si de echipa sa din Romania au potential in tratarea infarctului de miocard. La aceasta concluzie a ajuns o echipa de cercetatori din China, coordonata de profesorul DQ Cai de la Universitatea din Canton.

"Ideea noastra a fost sa folosim telocite transplantandu-le in zona inconjuratoare infarctului. Echipa a aratat ca se reduce zona de infarct si ca, in afara de reducerea zonei de infarct, creste functia inimii cu 20% - 30%. Toate rezultatele folosind doar celule stem raporteaza o imbunatatire a functiei inimii cu maximum 3%. In experimentul condus de prof. DQ Cai cresterea fractiei de ejectie este cu cel putin 20%, daca nu cu 30% mai buna", a declarat in cadrul unei conferinte de presa acad. prof. dr. Laurentiu Mircea Popescu, romanul care a descoperit telocitele.

Numarul de telocite din inima umana creste semnificativ pana la 20 de ani

Potrivit acestuia, primul transplant cu telocite a fost realizat pe sobolanii de laborator. Profesorul Cai a explicat intr-un interviu proiectat la evenimentul de astazi ca a observat modificarile telocitelor in infarctul de miocard.

"Am folosit modelul de infarct experimental si ulterior am injectat telocite simultan in zona centrala de infarct, precum si in zona periferica. Am descoperit ca la doua saptamani aria de infarct in care telocitele au fost injectate este scazuta comparativ cu controalele anterioare efectuate. De asemenea, am descoperit ca telocitele transplantate dupa infarctul de miocard pot imbunatati functia miocardica. Aceste modificari au fost confirmate de ecografia cardiaca. Cred, deci, ca telocitele au un potential in tratamentul infarctului miocardic. In modelele animale, noi am pus in evidenta acest lucru si presupunem ca situatia se va repeta si in cazul oamenilor", a precizat prof. Cai in interviul video.

O alta descoperire recenta a demonstrat ca numarul de telocite din inima umana creste semnificativ de la nastere si pana la varsta de 20 de ani. "Dupa varsta de 20 de ani, numarul lor incepe sa scada, cu o alura convenabila, dar totusi constant", a declarat academicianul L.M. Popescu. "Oricum, circa 1.000 de gene din telocite sunt probabil activate ca urmare a infarctului miocardic, ceea ce inseamna sinteza catorva zeci sau sute de proteine benefice repararii cordului", a completat cercetatorul. Acesta a estimat ca transplantul telocitelor la oameni este o problema care va intra in discutie peste cativa ani si ca sunt necesare studiile clinice pe pacienti. 

In opinia rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, medicina regenerativa a facut un mare pas in aceste zile.

"Am ajuns intr-o alta etapa a medicinei - medicina regenerativa. S-a demonstrat ca rolul telocitelor este deosebit in medicina regenerativa. Suntem martorii unei zone de granita in ceea ce priveste progresul medicinei. Aprofundarea cunostintelor si a experimentelor este pe punctul de a produce organe care sa fie transplantate. Stim ca limita celor care se recolteaza de la donatorii in moarte cerebrala este deja atinsa si ca listele de asteptare pentru organe pentru transplant sunt tot mai lungi", a explicat acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucuresti.

UMF Bucuresti va avea un Institut multidisciplinar de cercetare stiintifica 

Chirurgul intentioneaza sa infiinteze un Institut de Cercetare Stiintifica, multidisciplinar, ce va beneficia de multiple colaborari cu centre europene performante.

"Ne propunem sa realizam un institut de cercetare in cadrul Universitatii "Carol Davila" Bucuresti, un proiect ambitios. Poate parea un proiect prea indraznet, insa eu sunt de alta parere. Cred ca este momentul sa facem acest lucru si pe langa resursa umana, care va proveni din randul cercetatorilor romani din diaspora, speram sa primim suport financiar din tara si din strainatate. Vrem sa realizam un nucleu de cercetare prestigios", a continuat acad. Sinescu, adaugand ca cercetarea stiintifica este unul dintre obiectivele prioritare ale UMF Carol Davila.

In cadrul evenimentului de astazi, acad. L.M. Popescu a anuntat ca doua simpozioane dedicate exclusiv telocitelor sunt programate pentru anul 2013. Unul dintre acestea se va desfasura in Bucuresti in perioada 4-6 aprilie 2013, in timp ce a doua manifestare stiintifica va avea loc la Shanghai in perioada 19-20 octombrie 2013.

De curand, academicianului L.M. Popescu i-au fost decernate distinctiile Professor de Onoare al Universitatii JiNan si Visiting Professor al Fourth Military Medical University, Xi'an, Shaanxi, China.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Telocitele-sunt-mai-eficiente-in-tratarea-infarctului-decat-celulele-stem_18065/

lauff lautf laurf