Imprimare

Directia de achizitii publice din Ministerul Sanatatii va fi infiintata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Guvernul Romaniei a aprobat hotararea prin care Ministerul Sanatatii va fi reorganizat. Astfel, in cadrul Ministerului Sanatatii va fi infiintata Directia de Achizitii publice, departament care va avea in atributie organizarea de licitatii nationale.

"Decizia de astazi inseamna inca un pas pe care il facem pentru organizarea licitatiilor de la nivel national. Am transformat departamentul de achizitii intr-o unitate puternica, in care vor lucra 15 oameni", a declarat dr. Raed Arafat.

Scopul acestei abordari este acela de a reduce preturile pentru produsele pe care Ministerul Sanatatii le achizitioneaza. "Este stiut ca faptul ca daca achizitionezi o cantitate mai mare de produse, pretul scade. De asemenea, urmarim cresterea competitiei intre producatori si importatori, dar si sa eliminam situatiile in care exista discontinuitate in aprovizionarea cu medicamente si material sanitare ale spitalelor", a declarat ministrul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii va organiza achizitii la nivel national pentru unele medicamente, materiale sanitare sau echipamente medicale. Tipul produselor urmeaza a fi stabilit prin ordin de ministru.

Potrivit ministrului Sanatatii, pana la demararea procedurilor de achizitie centralizata, spitalele vor face achizitii pentru aceasta perioada, de 2-3 luni, dar nu pe termen lung.

Ministrul e de parere ca o reorganizare a sistemului sanitar romanesc ar putea duce la o eficientizare a acestuia pe termen scurt si mediu. In opinia ministrului Sanatatii, strategia ar trebui sa cuprinda trei paliere: organizare, resurse umane si finantare. In privinta finantarii, se cunoaste deja faptul ca Romania este tara care aloca cel mai mic procent din PIB pentru sanatate.

Expertii europeni care analizeaza situatia vaccinului BCG au sosit in tara 

Un alt anunt facut de Ministerul Sanatatii a fost acela ca expertii Centrului European de Prevenire si Control a Bolilor Transmisibile si ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii au ajuns in Romania.

Acestia au inceput evaluarea situatiei create in urma vaccinarii nou nascutilor impotriva tuberculozei si au avut o prima intalnire cu ministrul Raed Arafat. In perioada urmatoare, comisia va prezenta conducerii MS raportul de evaluare.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Directia-de-achizitii-publice-din-Ministerul-Sanatatii-va-fi-infiintata_18064/

lauff lautf laurf