Piata farmaceutica a inregistrat o crestere in trimestrul trei din 2012
Piata farmaceutica a inregistrat o crestere in trimestrul trei din 2012 fata de perioada similara a anului precedent. Concluzia apartine studiului Pharma and Hospital Report, realizat de Cegedim Romania. Potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piata, valoarea medicamentelor eliberate catre pacienti in Romania a atins nivelul de 2,88 miliarde de lei la pret de distributie, cresterea fiind de 5,2 % fata de trimestrul trei din 2011.
Petru Craciun, directorul general al Cegedim, sustine ca Romania se confrunta cu un paradox in privinta asistentei cu medicamente.
"In Romania se consuma pe datorie mai mult decat resursele alocate, dar mult sub nevoile de sanatate reale. Temperarea dezechilibrului bugetar prin suprataxarea companiilor producatoare va continua insa sa agraveze problemele privind disponiblitatea si accesibilitatea multor medicamente. Daca 2012 va incheia cu o crestere cu 9,3 in lei, in conditiile sprijinului aproape neconditionat din partea producatorilor, prognoza pentru 2013 este modesta, de crestere cu doar 1,4 in lei, ceea ce in conditiile usoarei deteriorari a ratelor de schimb ar insemna o scadere de 1,3% in euro si de 1,7% in dolari", a declarat directorul general al Cegedim.
Medicamentele pentru sange, cresteri mari in volum
In trimestrul trei din anul 2012 s-au inregistrat cresteri in valoare atat in cazul medicamentelor pe baza de prescriptie medicala, dar si in cazul medicamentelor fara prescriptie medicala. Segmentul de spital a atins 0,40 de miliarde de lei, cresterea fata de perioada similara din 2011 fiind de 4,4%.
"Cresterea peste media pietei pentru spital se explica atat prin transferul unor produse din programele nationale de sanatate, cat si prin combinatia dintre nivelul ridicat al nevoilor in spital si creditarea masiva dinspre companii, iar cresterea OTC semnaleaza o revenire relativa a puterii de cumparare in raport cu perioada 2010 - 2011", se precizeaza in studiu.
Cutiile cu medicamente pentru sange si organe hematoformatoare au inregistrat o crestere importanta in ultimele luni. In top se mai claseaza medicamentele destinate sistemului cardiovascular (13,2%) si cele destinate sistemului digestiv (13,1%). Pe de alta parte, medicamentele destinate sistemului digestiv si metabolismului, precum si anti-infectioasele sistemice au inregistrat cresteri in valoare de 19,4%, respectiv 15,9%.
Studiul Pharma and Hospital Report arata ca cele trei corporatii farmaceutice din top sunt Sanofi, Hoffman La Roche si Novartis. Pe urmatoarele pozitii se situeaza companiile Glaxosmithkline si Pfizer.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro