Imprimare

Exista o legatura intre boala Alzheimer si diabetul zaharat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Se pare ca exista o asociere intre boala Alzheimer si diabetul zaharat, legatura dintre cele doua patologii fiind demonstrata de o serie de studii. Afirmatia a fost facuta de prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie si presedinte onorific al Societatii Romane de Neuropatie Diabetica.

"Boala Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa in care manifestarile simpotomatice de tip demential apar doar dupa 20-30 de ani de la debutul bolii, constitutuind stadiul sau final. Cu atat mai mult se impune aceasta discutie, cu cat relatia diabetului zaharat cu mecanismele bolii neurodegenerative Alzheimer este inca din stadiile sale initiale care preced cu zeci de ani manifestarile de tip demential!", a declarat prof. dr. Ovidiu Bajenaru, cu ocazia simpozionului international NeuRODiab.

Medicul a explicat ca neuropatia diabetica este subdiagnosticata in Romania, cu toate ca este cea mai grava complicatie a diabetului zaharat si ajunge sa afecteze 65% dintre persoanele care sufera de aceasta afectiune.

"Practic, neuropatia diabetica poate afecta fiecare portiune a sistemului nervos, iar procesul este in mare parte ireversibil. Cele mai severe consecinte ale neuropatiei diabetice sunt durerea, tulburarile trofice si circulatorii, precum si afectarea sistemului nervos vegetativ. Prin afectarea acestuia, persoanele care sufera de neuropatie diabetica prezinta un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, tulburari de reglare a tensiunii arteriale si de ritm cardiac, iar controlul terapeutic al acestor tulburari este mai dificil la persoanele care au diabet zaharat. Pe langa afectiunile cardiovasculare, neuropatia diabetica duce la tulburari ale tubului digestiv, ale tractului genito-urinar, cu consecinte grave asupra calitatii vietii bolnavului", a continuat prof. Ovidiu Bajenaru.

Ultimele noutati din neuropatia diabetica, dezbatute la NeuRODiab 2012

Conform unui comunicat de presa, cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica, polineuropatia senzitivo-motorie, presupune dureri foarte mari care afecteaza major calitatea vietii bolnavului. Pe langa durere, neuropatia diabetica aduce tulburari trofice si circulatorii, care se manifesta in special la nivelul membrelor inferioare, vorbind astfel despre piciorul diabetic, care, daca este neglijat, poate duce la amputatie.

Simpozionul International NeuRODiab, desfasurat in perioada 17-20 octombrie 2012 la Sibiu, a reunit unii dintre cei mai reputati profesionisti din domeniul diabetologiei, cardiologiei, neurologiei, oftalmologiei, chirurgiei si nu numai. Scopul manifestarii a fost acela de a dezbate ultimele noutati si informatii legate de neuropatia diabetica. De asemenea, in cadrul manifestarii a fost lansata si Societatea de Neuropatie Diabetica.

Evenimentul a fost organizat de Societatea de Neuropatie Diabetica si Universitatea “Lucian Blaga”, Facultatea de Medicina, Sibiu, in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania, ASNER – Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostica din Romania, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Puteti citi un interviu cu prof. dr. Ovidiu Bajenaru, personalitate prezenta in sectiunea Vox Medici din PaginaMedicala.ro AICI

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Exista-o-legatura-intre-boala-Alzheimer-si-diabetul-zaharat_18072/

lauff lautf laurf