Intrarea in vigoare a noului Contract Cadru a fost amanata cu trei luni
Actualul contract cadru va fi prelungit cu trei luni. Actul normativ poate fi aprobat doar in momentul in care bugetele Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate vor fi aprobate. Anuntul a fost facut de ministrul Raed Arafat, cu ocazia unei dezbateri publice pe marginea contractului cadru pentru anii 2013-2014.
"Nu putem emite un contract cadru inainte sa avem beugete clar stabilite. In functie de banii pe care ii vom avea la dispozitie, vom vedea ce putem si ce nu putem implementa din propunerile pe care le primim. Parerea mea este ca un contract cadru trebuie facut pe doi ani, iar normele ar trebui sa fie discutate anual, insa acest lucru va fi stabilit de cel care va fi ministru al Sanatatii dupa alegeri", a declarat dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii.
Chiar daca intrarea in vigoare a noului contract cadru a fost amanata cu trei luni, prescriptia electronica devine obligatorie incepand cu 1 ianuarie 2013. Proiectul CNAS legat de informatizare este, de fapt, unul european, iar institutia nu isi permite sa nu respecte termenii si conditiile impuse prin contract.
"Reteta electronica este un proiect cu finantare europeana. Asadar, lucrurile sunt clar batute in cuie. Nu respectam ce spune contractul, nu primim banii europeni si nu ne putem permite asa ceva", a declarat dr. Marius Filip, medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Noul contract cadru va fi in concordanta cu noua lege a sanatatii
Potrivit acestuia, noul contract cadru nu aduce neaparat noutati, ci se axeaza, mai degraba, pe cladirea unei relatii mature intre casa si furnizorii de servicii medicale. In plus, se pregateste modificarea acestuia in asa fel incat sa poata tine pasul cu schimbarile prevazute in noua lege a sanatatii, act normativ care aduce schimbari conceptuale in sistemul de sanatate romanesc.
"Este bine sa prevezi in contractul cadru si in noua legislatie aceste modificari astfel incat adaptarea sa nu fie una brusca", a completat dr. Filip.
Medicul spera ca noua forma pe care o va avea contractul cadru pentru anii 2013/2014 sa nu mai starneasca discutii aprinse intre medicii de familie si CNAS, asa cum s-a intamplat in anii precedenti.
"Din putin imparti putin, din mult imparti ceva mai mult. Impartirea e mai dificil de facut, pentru ca toata lumea este cu pretentii. Ce imi doresc este crearea contului de sanatate. Practic, fiecare sa fie individualizat cu banii pe care ii varsa in acest cont. Spre exemplu, din moment ce avem reteta electronica, ar fi normal ca pacientul sa poata lua reteta prescrisa si in Bucuresti si in Satu Mare", a explicat medicul.
Reteta electronica romaneasca, model de urmat pentru Ungaria si Bulgaria
Totusi, in Romania nu exista o astfel de posibilitate in momentul de fata, insa tara noastra pare sa fie luata drept model in implementarea retetei electronice de Ungaria si Bulgaria, care si-au anuntat intentia de a colabora cu autoritatile romane in acest sens.
"Eu am fost fericit pentru ca am descoperit ca varianta offline este folosita in mai putin de 5% dintre prescriptiile date pana acum. E o varianta fezabila pentru situatiile in care nu ai legatura la internet. Avem in derulare niste proceduri pentru catastrofe", a conchis medicul sef al CNAS.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro