Imprimare

Spitalele vor achizitiona cu prioritate medicamentele care se gasesc greu

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Spitalele vor putea sa achizitioneze si sa deconteze cu prioritate medicamentele care se gasesc mai greu, pentru a nu mai exista sincope, a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Sanatatii conf. dr. Alexandru Rafila, citat de Agerpres, cu prilejul unei dezbateri publice privind noi reglementari pentru achizitionarea medicamentelor mai dificil de procurat.

"Am propus un ordin al ministrului care sa accelereze procedeele de achizitie si decontare a peste 100 de medicamente identificate ca fiind dificil de procurat", a spus secretarul de stat.

Rafila a explicat ca atunci cand un spital are nevoie de anumite medicamente, organizeaza o licitatie publica. MS, prin Directia de specialitate si Agentia Nationala a Medicamentului, va identifica medicamentele necesare, unde se produc, daca au autorizatie de punere pe piata in Romania, inclusiv cele de uz pediatric, iar acestea vor putea fi procurate, a aratat el. 

Conf. dr. Alexandru Rafila a precizat ca de la inceputul anului si pana in prezent au fost date peste 50 de autorizatii speciale pentru diferite medicamente care nu se gaseau.

Potrivit demnitarului, aceasta situatie a fost generata pe de o parte de faptul ca este dezavantajoasa comercializarea anumitor produse, chiar si la nivel european, din cauza preturilor mici, iar in Romania pretul este cel mai mic din UE. Al doilea motiv care a dus la situatia de a nu fi gasite anumite medicamente pe piata il constituie exportul paralel, a sustinut el. 

Secretarul de stat considera ca nu vor fi probleme la licitatie, deoarece, fiind vorba de cantitati mici de medicamente, ele se pot procura prin selectie de oferta.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spitalele-vor-achizitiona-cu-prioritate-medicamentele-care-se-gasesc-greu_18074/

lauff lautf laurf