Imprimare

Vaccinarea anti BCG a fost reluata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Vaccinarea anti tuberculoza cu vaccinul produs in Danemarca a fost reluata, anunta Agerpres. Decizia a fost luata in urma raportului intocmit de expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii si cei ai Centrului European de Control al Bolilor din Stockholm, sustine sursa citata.

Potrivit dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii, reactiile care au aparut sunt reactii asteptate care au fost raportate si de alte tari in care se utilizeaza vaccinul. Reactiile aparute in Romania la copii au fost reactii locale usoare pana la moderate, in special noduli limfatici de la unu pana la patru centimetri, iar ocazional s-au format abcese sau ulceratii care este putin probabil sa puna probleme pe termen lung si mediu, a spus ministrul Sanatatii care a precizat ca nu au fost complicatii severe.

In ceea ce priveste masura de suspendare temporara a vaccinarii, ministrul Sanatatii a explicat ca a fost o masura de precautie utila pana la elucidarea suspiciunilor ridicate in legatura cu siguranta vaccinului.
Dr. Raed Arafat a reiterat ca vaccinarea este necesara si ca trebuie ca parintii sa fie informati despre eventuale reactii ce pot aparea in urma vaccinarii.

in ultimul deceniu vaccinul BCG a contribuit la reducerea la jumatatea a numarului de cazuri de tuberculoza la copiii sub 14 ani in Romania. Exista pericolul ca daca copilul nu este vaccinat la nastere, pana la varsta de 5 ani sa faca tuberculoza. in fiecare an aproximativ 1.000 de copii inca mai dezvolta forme severe de tuberculoza, a spus dr. Arafat, adaugand ca in urma cu 10 ani numarul acestora era dublu. O treime din cazurile de tuberculoza severa sunt la copii sub 5 ani.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Vaccinarea-anti-BCG-a-fost-reluata_18078/

lauff lautf laurf