Imprimare

Program pilot pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale prin tromboliza

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Incepand cu anul viitor va fi demarat un program pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale prin tromboliza, anunta Agerpres. Programul va fi sustinut financiar de Ministerul Sanatatii si urmeaza sa fie demarat in cateva centre pilot, printre care si Oradea.

"Speram ca o sa reduca numarul pacientilor care vor ramane paralizati pe viata. Daca vedem ca acest lucru merge bine, vom incepe sa-l raspandim si in alte zone. Da, este un astfel de program similar cu programul de infarct care a inceput in 2010 si in doi ani a redus mortalitatea cu 50%", a declarat dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii.

Acesta a inaugurat Centrul integrat pentru tratament oncologic de la Oradea, cel mai modern centru dintre toate cele existente in sistemul sanitar public din Romania, precum si Sectia de gastroenterologie de la Spitalul Judetean, reabilitata cu fonduri de la minister.

"Ceea ce vedem aici este exact acelasi concept ca si in sistemul de urgenta: centre regionale si centre zonale care sa poata concentra forte si sa deserveasca o populatie mai mare. Acest centru este mai mult decat pentru bihoreni, pentru ca va scadea presiunea de pe Cluj (centru-vest) si va prelua cel putin inca unul sau doua judete. Institutul de oncologie de la Iasi (est) este impresionant, cum este si aici, totul este modern, iar in curand vom investi si in Institutul de la Timisoara (vest), care are studiu de fezabil in curs de finalizare, alt pas pe partea de oncologie. Dar este nevoie de alte cateva centre de acest fel in tara, pe langa institute", a explicat Arafat.

Ministrul Sanatatii a fost insotit de fostul ministru Cseke Attila, dar si de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Florian Bodog.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Program-pilot-pentru-tratarea-accidentelor-vasculare-cerebrale-prin-tromboliza_18082/

lauff lautf laurf