Imprimare

Titlurile de medic specialist obtinute in SUA, Canada sau Israel sunt recunoscute

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si Statele Unite ale Americii sunt, incepand de azi, recunoscute de Romania. Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta privind echivalarea titlurilor de medic specialist, medic dentist si farmacist eliberate de obtinute in tarile mentionate.

Conform actului normativ, calificarile se echivaleaza cu Certificatul de medic specialist eliberat de Ministerul Sanatatii pentru specialitatea respectiva. Conditia este ca formarea de medic specialist pentru care se solicita echivalarea sa se fi efectuat in conditii de studiu si practica medicala care asigura competenta profesionala a acestuia, similara cu competenta profesionala a medicilor pe plan national.

De asemenea, este esential ca titlurile sa fi fost eliberate de autoritatea desemnata in statul pe teritoriul caruia avut loc formarea.

Specialitatile deficitare ar putea fi acoperite prin venirea medicilor

In ceea ce priveste criteriile si metodologia de echivalare, ele vor fi aprobate prin ordin al Ministrului Sanatatii, cu avizul Colegiului Medicilor din Romania.

"Masura vine in sprijinul medicilor romani care vor sa se intoarca sa profeseze acasa, dar si a cetatenilor din cele 5 state care vor sa colaboreze cu profesionistii nostri. In prezent, statele Uniunii Europene se confrunta cu fenomenul migratiei profesionistilor din sanatate. Profesia cea mai sensibila la fenomenul migratiei in tara noastra, este cea de medic", a declarat dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii.

Conform dr. Raed Arafat, exista medici romani care au obtinut specialitatea in state membre ale Uniunii Europene sau in afara ei si care doresc sa revina in tara pentru a-si practica meseria.

"In ultimii trei ani, aproximativ 15 medici specialisti care au facut pregatirea de specialitate in SUA, Israel, Canada, Australia si Noua Zeelanda s-au adresat Ministerului Sanatatii in vederea recunosterii specialitatii pentru a reveni sa practice in Romania. Specialitatile in care sunt confirmati acesti medici sunt si cele deficitare in sistemul sanitar romanesc, respectiv Anestezie Terapie Intensiva, Cardiologie, Endocrinologie, Medicina Interna, Anatomie Patologica, Oncologie Medicala, Psihiatrie, Pediatrie, Oftalmologie si Chirugie Cardiovasculara", a completat dr. Arafat.

Proiectul legislativ a fost pus in dezbatere publica pe 19 noiembrie 2012

O schimbare preconizata de hotararea de guvern este intoarcerea unui numar seminificativ de medici in tara pentru a-si practica aici profesia. Profesorul Maria Puiu, presedinta Societatii Romane de Genetica Medicala a declarat ca initiativa este buna.

"Stiu cativa geneticieni care si-au luat specialitatea in strainatate si sunt frustrati de faptul ca Romania nu le recunoaste studiile. Prin aceasta initiativa am putea inchega un parteneriat foarte solid. Personal, chiar intentionez sa il contactez pe unul dintre colaboratorii mei, stabilit in strainatate, si sa ii spun ca are posibilitatea sa revina in tara", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Maria Puiu, presedintele SRGM.

Dr. Raed Arafat a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca o astfel de recunoastere era necesara intrucat medicii care doreau sa revina in tara erau nevoiti sa sustina examenul de rezidentiat si sa-si echivaleze o parte din stagiile efectuate in strainatate, in conditiile in care aveau ani buni de experienta in spate.

"Acum, medicii vor avea doar cativa pasi de facut", spunea ministrul Sanatatii.

Statele mai putin dezvoltate, intre care si Romania, sunt mai afectate de acest fenomen, un numar insemnat de profesionisti alegand sa practice profesia in alte state membre sau state terte, care ofera conditii salariale si de munca mai bune.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Titlurile-de-medic-specialist-obtinute-in-SUA_-Canada-sau-Israel-sunt-recunoscute_18091/

lauff lautf laurf