Sistemul aerian de urgenta, in continua dezvoltare. O baza aeriana va fi infiintata in Craiova
Al cincilea punct de salvare aeriana va fi infiintat pana la sfarsitul acestei saptamani in Craiova, printr-o colaborare a Ministerului Sanatatii cu Inspectoratul General de Aviatie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Guvernul a aprobat astazi o ordonanta de urgenta prin care se aproba infiintarea bazei aeriene de salvare din Craiova, prin repartizarea unui elicopter achizitionat prin acord cadru de catre Ministerul Sanatatii.
Conform unui comunicat de presa al MS, elicopterul urmeaza sa asigure asistenta medicala de urgenta in judetele Dolj, Olt, Gorj, Valcea si Teleorman. Potrivit institutiei, elicopterul va merge in zone in care transportul rutier si accesul in mediul rural pentru salvarea vietii si pentru interventiile de urgenta este foarte dificil.
"Dispunerea rationala a punctelor de operare in teritoriu duce la eliminarea, in mare parte a dificultatilor intampinate la traversarea lanturilor muntoase si vine in sprijinul comunitatilor din aceste zone. Prin infiintarea noilor puncte de operare, se realizeaza practic operationalizarea la intregul teritoriu national", a declarat dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii.
In ceea ce priveste personalul medical, acesta va proveni din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Craiova, aflat in administrarea Ministerului Sanatatii. In schimb, personalul tehnic si pilotii vor fi asigurati de Inspectoratul General de Aviatie.
Ministerul Sanatatii vrea cate un elicopter in fiecare euroregiune
Anul trecut, Ministerul Sanatatii a incheiat procedurile pentru achizitionarea unui numar de 6 elicoptere dotate pentru transportul pacientilor.
"Planul nostru este ca pana in 2014 sa avem cate un elicopter in fiecare euroregiune si au ramas trei elicoptere de achizitionat ca sa acoperim cele opt regiuni. Sunt deja contractate prin acordul cadru, ramane sa facem contractele subsecvente, in cursul anului viitor sper. La asta se va adauga, incepand cu trimestrul patru al acestui an, avionul sanitar, care a fost achizitionat din 2% prin Fundatia pentru SMURD, e total din fonduri de la populatie", declara dr. Raed Arafat in luna iulie 2012.
Atunci, medicul a explicat ca se va face o analiza pentru perioada 2014-2020, pentru a vedea unde ar mai trebui amplasate elictoptere, astfel incat sa existe o acoperire mai buna in toata tara.
Tot astazi, Guvernul a aprobat o ordonanta prin care titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si Statele Unite ale Americii sunt recunoscute in Romania. O conditie este ca formarea de medic specialist pentru care se solicita echivalarea sa se fi efectuat in conditii de studiu si practica medicala care asigura competenta profesionala a medicului. De asemenea, este important ca titlurile sa fi fost eliberate autoritatea desemnata in statul pe teritoriul caruia avut loc formarea.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro