Imprimare

Transmiterea HIV de la mama la fat a scazut la aproximativ 3%

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Transmiterea virusului HIV de la mama la fat a scazut de la 40% in anul 1998 la aproximativ 3% in 2012, iar obiectivul principal este ca transmiterea virusului pe cale verticala sa scada la zero, informeaza mediafax.ro.

Anuntul a fost facut de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala.

"Romania a facut un progres extraordinar fata de anii 1997-1998, cand rata de transmitere de la mama la fat era de circa 40 la suta, in momentul de fata este de 2-3 la suta. Ca sa ducem rata de transmitere si mai jos inca din 1998 a fost elaborat un ordin de ministru prin care se oferea testarea HIV a femeii gravide. Lucrurile nu s-au oprit la acest nivel si s-au alocat fonduri pentru reactivi, iar maternitatile au beneficiat de teste rapide", a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Conform sursei citate, principala cale de transmitere a virusului HIV este cea pe cale sexuala. Tratamentul unui caz nou depistata este de aproximativ 500 de euro pe luna.

De la inceputul anului si pana la 30 septembrie 2012 au fost depistate alte 543 de cazuri HIV/SIDA la nivel national, iar numarul total al pacientilor HIV/SIDA in viata din Romania depaseste 11.000.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Transmiterea-HIV-de-la-mama-la-fat-a-scazut-la-aproximativ-3__18093/

lauff lautf laurf