Imprimare

Spania ramane lider mondial la transplanturi, in ciuda crizei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Spania continua sa fie lider mondial in privinta donarii si transplantului de organe, in pofida crizei economice prin care trece, noteaza marti agentia EFE, citandu-l pe directorul Organizatiei Nationale pentru Transplanturi (ONT), Rafael Matesanz, anunta Agepres.

Potrivit datelor disponibile pana in luna noiembrie, in Spania s-au efectuat anul acesta 4.212 transplanturi, cifra ce o depaseste pe cea de anul trecut, cand a fost consemnat ultimul record.

Responsabilul citat considera ca transplanturile nu constituie "o terapie de lux", iar in cazul celor renale este unul dintre tratamentele cu cel mai bun raport cost-beneficiu, cheltuielile amortizandu-se in numai cativa ani. in Spania, tarifele pentru transplanturi sunt de 8-10 ori mai mici decat in SUA, intrucat sistemul spaniol este mai eficient si in SUA costurile cu forta de munca din sectorul medical sunt mai ridicate.

Astfel, potrivit lui Matesanz, in SUA pretul unui transplant de inima este de un milion de dolari si cel de rinichi de 270.000 de dolari, in timp ce in Spania aceste tarife sunt de 170.000 de dolari si, respectiv, 39.000 de dolari.

Spania este liderul mondial si in ceea ce priveste numarul de donatori, potrivit datelor de anul trecut aici fiind 35,3 donatori la o mie de locuitori, in timp ce in SUA aceasta cifra este de 26, in Canada 15,4 si in Australia 14,9.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spania-ramane-lider-mondial-la-transplanturi_-in-ciuda-crizei_18101/

lauff lautf laurf