Imprimare

Dr. Serban Bradisteanu, trimis in judecata pentru favorizarea fostului premier Nastase

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicul Serban Bradisteanu de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca a fost trimis astazi in judecata pentru favorizarea fostului premier Adrian Nastase. Medicul este acuzat ca a ingreunat si a incercat sa zadarniceasca executarea pedepsei aplicata de Inalta Curte de Casatie si Justitie alaturi de alti trei ofiteri, dupa cum afirma Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

"Concret, inculpatul Bradisteanu Serban Alexandru si-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio vasculara si si-a asumat internarea lui Adrian Nastase in cadrul sectiei pe care o conducea desi diagnosticul medical nu impunea internarea in cadrul acestei sectii iar primele interventii medicale au fost realizate de catre un alt medic dintr-o alta sectie", se arata in comunicatul dat publicitatii de catre Directia Nationala Anticoruptie.

De asemenea, medicul Bradisteanu este acuzat ca a preluat controlul asupra comunicarii publice, transmitand ca fostul premier suferea si de alte afectiuni medicale.

"Inculpatul Bradisteanu Serban Alexandru si-a arogat fara drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicarii publice si a transmis ca persoana condamnata are si alte afectiuni medicale, care, in realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic. De asemenea, inculpatul a evitat sa comunice oficial reprezentantilor Directiei Generale de Politie Municipiului Bucuresti daca persoana condamnata poate fi incarcerata. Toate acestea au avut drept consecinta prelungirea internarii in spital si amanarea momentului transferului la o unitate de detentie, situatie care a impus reprezentantilor Directiei Generale de Politie Municipiului Bucuresti sa faca demersuri legale suplimentare pentru clarificarea indeplinirii conditiilor juridice de transfer", se precizeaza in document.

Managerul Spitalului Floreasca, scos de sub urmarire penala 

Totusi, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarirea penala a medicilor Radu Macovei, managerul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti si Bragadireanu Petrica Simona, medic la sectia ATI (terapie intensiva) in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti.

Pe 26 iunie 2012, procurorii au inceput urmarirea penala fata de medicul Serban Bradisteanu pentru infractiunea de favorizare a infractorului, savarsita in legatura directa cu fapte de coruptie, in cazul presupusei tentative de sinucidere a fostului premier Adrian Nastase.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de trei ofiteri de politie si fata de un medic, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de favorizare a infractorului savarsita in legatura directa cu fapte de coruptie. Faptele care fac obiectul dosarului penal constituit se refera la ingreunarea executarii pedepsei aplicate de catre inalta Curte de Casatie si Justitie fostului prim ministru Adrian Nastase", se arata intr-un comunicat al DNA.

Serban Bradisteanu, parte a echipei care l-a operat pe Nastase

Dr. Serban Bradisteanu a facut parte din echipa care l-a operat pe Adrian Nastase. Medicul a fost si in comisia care a evaluat starea de sanatate a lui Nastase.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astasatoae, a condamnat decizia procurorilor DNA de a-l ancheta penal pe dr. Bradisteanu.

"Cat timp nu este niciun element medical care sa infirme diagnosticul stabilit de echipa de medici, chemarea si inceperea urmaririi penale de DNA numai pe baza unor suspiciuni arata ca ne intoarcem la o mentalitate comunisto-ceausista, in care medicii beneficiau de prezumtia de nevinovatie in orice act medical. Chemarea (la DNA, n. red.) dr. Bradisteanu poate fi interpretata si ca o incercare de presiune asupra medicilor care vor face expertiza la acest caz", a explicat prof.dr. Vasile Astarastoae.

Corpul medical roman, sustinut de organismele internationale ale medicilor

In luna iulie a acestui an, doua dintre cele mai importante organisme profesionale internationale ale medicilor s-au arata solidare cu CMR, ele trimitand scrisori Presedintiei, Guvernului si Parlamentului prin care sustineau corpul medical roman in situatia semnalata de CMR privind cazul medicilor implicati in cazul Adrian Nastase.

"Cu o mare ingrijorare am luat cunostinta de citarea de catre Directia Nationala Anticoruptie a medicilor fostului premier roman Adrian Nastase. Intelegem ca lupta impotriva coruptiei este foarte importanta pentru tara dvs. Dar, trebuie sa insistam asupra faptului ca protectia drepturilor omului si mentinerea confidentialitatii medic – pacient nu trebuie compromisa sub nicio forma. Aceasta protectie este necesara si inalienabila chiar si daca persoana in cauza face parte din viata publica", se arata in scrisoarea World Medical Association.

"Autonomia medicilor, indiferent pe cine ar diagnostica si trata, trebuie sa fie mentinuta pentru binele prezent si viitor al pacientilor, indiferent de orice interes. CPME solicta autoritatilor romane sa actioneze pentru a asigura respectul pentru integritatea profesionala in sensul a garanta o inalta calitate a sistemului de sanatate pentru fiecare pacient din Romania", se arata in documentul CPME.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Serban-Bradisteanu_-trimis-in-judecata-pentru-favorizarea-fostului-premier-Nastase_18102/

lauff lautf laurf