Imprimare

40.000 de testari gratuite, prin programul de screening al cancerului de col

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproximativ 40.000 de femei din Romania s-au prezentat la medicul de familie pentru testari gratuite in cele trei luni de cand a debutat Programul national de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Statisticile arata ca aceasta afectiune face ravagii in randul romancelor.

Potrivit Ministerului Sanatatii, jumatate dintre testarile Babes-Papanicolau efectuate pana acum au fost realizate in unitatile sanitare din vestul, sud vestul si nord vestul tarii, in timp ce in judetele din centrul Romaniei au fost efectuate aproximativ 8000 de testari.

Ministrul Sanatatii este de parere ca rezultatele de pana acum sunt incurajatoare.

"Ne bucura faptul ca femeile sunt receptive si vor sa participle, chiar daca prezenta medicilor de famile este inca redusa. Incurajam femeile ca si anul viitor sa participle la testari. Un rezultat pozitiv nu inseamna cancer, dar inseamna verificari ulterioare, mai amanuntite, care sunt si ele tot gratuite si care iti pot salva viata. Romania are cea mai mare rata de de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeana", a declarat dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii.

Programul, coordonat de noua unitati regionale 

Programul, destinat femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, se va desfasura anual, pe o perioada de cinci ani.

Cele noua unitati regionale care coordoneaza programul sunt Institutul Oncologic Bucuresti, Institutul Oncologic Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Sfantul Pantelimon, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Bucuresti, SUUB, Spitalul Judetean Craiova, SCJU Timisoara, SCJU Targu Mures.

Medicul de familie este un element cheie in acest program, avand in vedere ca stabileste daca o pacienta este sau nu eligibila pentru a intra in program. Conform comunicatului MS, medicul de familie ii elibereaza acesteia un formular care asigura inscrierea in program, dar si lista cu centrele de recoltare admise. Rezultatele vor fi transmise, ulterior, in cabinetul medicului de familie.

Autoritatile urmaresc depistarea cancerului de col in stadii precoce 

Programul MS a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora.

Prin implementarea unui astfel de program autoritatile sanitare urmaresc, in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. De asemenea, se are in vedere cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie.

Nu vor intra in program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. Totodata, testarea se va opri si la femeile care au implinit varsta de 64 de ani daca la ultimele 3 examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.

In acest an, Programul de screening dispune de un buget alocat pentru testare de 66 milioane de lei, bani proveniti din fonduri proprii ale Ministerului Sanatatii.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/40.000-de-testari-gratuite_-prin-programul-de-screening-al-cancerului-de-col_18105/

lauff lautf laurf