Imprimare

Ingrijirile medicale vor fi acordate de personalul auxiliar, nu de medici!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala si presedintele Senatului din UMF Bucuresti a declarat ca vor exista schimbari majore in domeniul sanatatii, anunta Agerpres. Potrivit medicului, ingrijirile medicale vor fi acordate mai degraba de personalul sanitar si auxiliar si nu de medici.

"Schimbarile vor fi date de numarul mic de medici, de cresterea costurilor si de standardizarea protocoalelor terapeutice si tehnologice", a explicat Adrian Streinu-Cercel, care a prezentat un curs intitulat "Megatrenduri in sanatate".

Medicul a evidentiat ca in urmatorii doi-trei ani se preconizeaza scaderea costului decodarii genomului unui individ de la 10-25.000 dolari la 1.000 dolari iar in tarile dezvoltate va creste exponential cererea pentru decodarea genomului. Aceasta va duce la o mai buna intelegere a diferitelor patologii si la dezvoltarea de noi terapii, dar in paralel, pot aparea probleme de confidentialitate si va fi necesara evaluarea raportului cost/beneficiu.

Un alt aspect subliniat in cursul prof. dr. Adrian Streinu Cercel a fost imbatranirea globala a populatiei, care duce la cresterea numarului de pacienti cu boli cronice sau dizabilitati. imbatranirea populatiei si dezvoltarea tehnologiei vor determina o crestere constanta a costurilor in intreaga lume, cu impact asupra cheltuielilor sistemului sanitar.

Referitor la pandemii, acestea raman o amenintare reala in contextul cresterii urbane, cresterii populationale si al calatoriilor internationale, cuplate cu sisteme sanitare rudimentare in tarile subdezvoltate. HIV/SIDA ramane o problema greu de controlat in Africa, cu consecinte importante la nivel populational si economic, a mai adaugat medicul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ingrijirile-medicale-vor-fi-acordate-de-personalul-auxiliar_-nu-de-medici__18106/

lauff lautf laurf