Imprimare

Terapia prin arta creste aderenta la tratament la copiii afectati de cancer

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Copii care sufera de boli terminale sunt multi in Romania. Isi petrec aproape tot timpul in spital, intre sedinte de chimioterapie si consultatii oferite de medic. Statisticile cu privire la rata de supravietuire sunt ingrijoratoare, iar medicatia nu le-o asigura de fiecare data statul roman. In oncopediatrie sunt discontinuitati in tratament, iar parintii se vad nevoiti sa apeleze la prieteni din strainatate sau la asociatiile de profil.

Asociatia Little People, un ONG prin care sectiile de pediatrie din Romania primesc medicatia necesara pentru a asigura tratamentul copiilor, a reusit sa obtina o fintare prin Fundatia pentru Comunitate. Nu sunt bani multi, sunt 5000 de euro, dar sunt destinati unui proiect inedit, care ajuta copiii cu cancer sa inteleaga mai bine ce li se intampla.

"Numele meu este leusorul cel curajos. Am sa va spun o poveste. Si, inainte sa incepem povestea, trebuie sa va spun ca aceasta are loc intr-o sala de tratament dintr-un spital". Cuvintele sunt rostite la inceputul unui teatru de papusi, teatru in care personajele principale sunt leul cel curajos, o fetita care sufera de cancer, dar si personalul medical din spital.

Terapiile expresive au numeroase beneficii asupra pacientilor

Programul "In aventura cu Leul Curajos" se desfasoara in sectiile mari de oncopediatrie din tara si a sprijinit doar in anul 2012 peste 1.000 de copii si tineri aflati sub tratament oncologic.

"Ce am facut noi a fost sa umanizam procedurile medicale. Ce este fantastic e ca leul curajos este prezent in sase spitale. Programul a imbunatatit relatiile dintre personalul medical si copii. Este foarte dificil sa lucrezi in mediul spitalicesc din Romania - sa nu ai suficiente resurse, sa nu fii platit decent", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Shajjad Rizvi, presedintele Asociatiei Little People Romania.

Spune ca terapia prin arta are numeroase beneficii asupra pacientilor oncologici. Hipoterapia, terapia prin arta, atelierele de teatru, terapia asistata de animale sau fototerapia sunt toate considerate terapii complementare de catre psihoterapeuti.

"Toate studiile care merg pe populatii speciale, pe copii fie suferinzi de boli cronice, fie de dizabilitati, fie cu conditii speciale, ori fizice, ori de sanatate mintala arata ca terapiile expresive si terapiile cu continut emotional au un impact foarte crescut pe ceea ce inseamna cresterea aderentei la tratament, ceea ce este foarte important pentru sistemul medical si pe cresterea unui confort si a unei calitati a vietii, fie ca vorbim de afectiuni cronice sau afectiuni terminale", a explicat pentru PaginaMedicala.ro dr. Mugur Ciumageanu, medic psihiatru, psiholog si psihoterapeut.

Dr. Ciumageanu: "Criza economica din Romania a dus la o unificare sociala"

Medicul a facut parte din juriul care a decis ca Asociatia Little People Romania merita sa primeasca finantare prin Programul MOL - pentru sanatatea copiilor, alaturi de alte 18 asociatii si organizatii neguvernamentale care pun accentul pe terapiile expresive.

"Proiectul Leul cel Curajos acopera un numar foarte mare de beneficiari si implica resurse multiple. Toate cele 19 proiecte selectate acopera o gama foarte larga de interventii, beneficiarii fiind copii cu diabet, copii cu dizabilitati psihice sau neuromotorii complexe, dar copii din institutii de plasament. Practic, noi nu ne-am limitat la un anumit tip de problema, ci ne-am limitat la a sustine terapiile expresive", a continuat psihiatrul.

Cu o experienta de 20 de ani in sfera neguvernamentala din Romania, Mugur Ciumageanu sustine ca piata de ajutor social de la noi din tara a ajuns intr-un punct sensibil. A remarcat insa ca momentul de criza prin care trecem a rezultat intr-o unificare sociala si in aparitia multor organizatii neguvernamentale dispuse sa realizeze proiecte in diverse domenii.

"Lumea se intoarce spre un fel de caritate", a explicat dr. Ciumageanu. "Anul acesta vom da aripi in 19 grupuri de oameni buni", a completat medicul.

Cele 19 asociatii selectate vor primi finantari in valoare totala de 300.000 de lei pentru a realiza proiecte destinate copiilor si tinerilor. Organizatiile care au fost selectate provin din judetele Alba, Bacau, Bistrita-Nasaud, Cluj, Covasna, Dolj, Harghita, Hunedoara si Iasi.

"Vom sprijini peste 1000 de cauze ale copiilor cu nevoi speciale, prin intermediul unui program unic in Romania, in ceea ce priveste beneficiarii carora li se adreseaza, terapiile folosite si rezultatele obtinute", a declarat Kinga Daradics, CEO al Mol Romania.

Proiectul Leul cel Curajos umanizeaza procedurile medicale

Dintre proiectele selectate, cel dezvoltat Asociatia Little People a intrunit cel mai mare punctaj.

"Acest program a fost conceput in ideea de a ajuta copiii sa-si depaseasca temerile de diferite proceduri medicale. Pana sa demaram acest program, a fost dificil sa le demonstram parintilor si cadrelor medicale ca e bine sa comunice diagnosticul copiilor, bineinteles la nivelul lor de intelgere si de varsta. Practic, Leul Curajos (mascota, n.red.) ii introduce pe copii in diverse activitati legate de boala. Spre exemplu, am introdus in premiera in Romania arta cu materiale sanitare. Le-am cumparat branule, seringi, s.a.m.d. si am facut impreuna tablouri abstracte, am transformat seringa in fluturas", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Amalia Kuglis, psiholog al Asociatiei Little People Romania.

Ar trebui decontate terapiile expresive de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate? Cu siguranta, spune medicul Mugur Ciumageanu.

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Terapia-prin-arta-creste-aderenta-la-tratament-la-copiii-afectati-de-cancer_18111/

lauff lautf laurf