Imprimare

Prof. Astarastoae: Salariile medicilor rezidenti vor fi negociate cu noul ministru de finante!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) va discuta aspectele legate de salarizarea medicilor rezidenti cu noul ministru de finante. Anuntul a fost facut de prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele organizatiei profesionale a medicilor.

"Din cauza nebuniei care a avut loc in ultima perioada cu alegerile, discutiile s-au blocat la Ministerul Finantelor Publice. Premierul Ponta a spus atunci cand a venit la Iasi ca vom discuta despre salariile medicilor rezidenti cu noul ministru de finante. Este o cerinta pe care nu o negociem. Putem negocia etapele salarizarii, dar in niciun caz nu vom negocia daca salariile sa fie sau nu marite", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Prin urmare, negocierile ar trebui sa reinceapa undeva la inceputul anului 2013. Presedintele CMR a explicat ca media salariala a unui rezident este de 850 de RON pe luna. Acestia nu sunt obligati sa faca parte din Colegiul Medicilor din Romania, dar se pot inscrie voluntar in structura profesionala.

"Medicii rezidenti nu sunt nevoiti sa se inscrie in Colegiul Medicilor din Romania, dat fiind faptul ca nu au drept de libera practica. Pot intra in CMR pe baza de voluntariat, dar trebuie sa achite o taxa lunara de 5 lei. Vor fi obligati sa se inscrie in Colegiu in momentul in care obtin specialitatea si primesc cod de parafa", a continuat prof. dr. Vasile Astarastoae.

Incadrarea medicilor rezidenti pe loc si post incepe azi

Conform Ordinului MS nr. 1059/2003 privind declararea nominala obligatorie si evidenta medicilor, codul de parafa se atribuie personal fiecarui medic care indeplineste conditiile legale de libera practica.

Avand in vedere ca medicii rezidenti incepand cu promotia 2005 dobandesc drept de libera practica numai dupa obtinerea titului de medic specialist, rezulta ca nu pot sa primeasca cod de parafa pana la acel moment. Mai mult, mai exista o conditie si anume ca medicul sa aiba loc de munca intr-o unitate sanitara.

Incepand de astazi si pana pe 17 decembrie 2012 inclusiv, tinerii care au obtinut punctaj de promovare la concursul de rezidentiat si au reusit sa prinda una dintre specialitatile scoase la concurs de Ministerul Sanatatii vor fi incadrati ca rezidenti, in baza adeverintei eliberate de comisia locala de rezidentiat.

Pentru Bucuresti, actele necesare pentru angajare in cadrul celor patru spitale platitoare sunt urmatoarele:

Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca:
- copie cartea de munca si adeverinta de la ultimul loc de munca (daca a lucrat anterior)
- nota de lichidare (idem)
- diploma de studii superioare legalizata, sau adeverinta de la facultate
- adeverinte de la alte cursuri absolvite (copii xerox)
- certificat de nastere - 1 copie xerox nelegalizata
- carte de identitate - 2 copii xerox nelegalizate
- certificat de casatorie
- certificat de nastere copii
- hotarare de divort
- livret militar
- cazier judiciar
- 2 poze buletin
- 1 dosar cu sina
- adeverinta de la medicul de familie
- cod IBAN

Spitalul Sfantul Ioan:
-adeverinta cu repartitia primita duminica in original plus o copie
-adeverinta de la facultate copie
-copie diploma Bacalaureat
-copie certificat de nastere, casatorie, copii
-2 copii dupa buletin
-adeverinta de la medicul de familie
-dosar cu sina

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti:
- 1 dosar plic
- repartitia de confirmare medic rezident, original si 2 copii
- repartitia de stagiu de la Centrul National de Perfectionare
- 1 copie dupa diploma (adeverinta de absolvire a facultatii)
- copia carnetului de munca (unde este cazul)
- 2 copii dupa certificatul de nastere, certificatul de casatorie, certificatul de nastere al copilului, cartea de identitate original
- 1 copie CI si extras de cont

Spitalul Sfantul Pantelimon:
- copie carte identitate
- copie certificat de nastere
- copie certificat de casatorie (daca este cazul)
- copie certificat nastere copil (daca este cazul)
- dosar medical
- acte care sa ateste vechimea (adeverinte vechime si copie carnet de munca)
- cod iban - BT, Banc Post, BRD, ING Bank, CEC Bank

Potrivit legii, prezentarea la stagii se face incepand cu 1 ianuarie 2013. De asemenea, contractul individual de munca se va incheia tot incepand cu data de 1 ianuarie 2013, cu respectarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr.18/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Medicii rezidenti se vor prezenta la stagii nu in data de 1 ianuarie, care este un termen generic, ci in prima zi de lucru din anul viitor. In schimb, contractul de munca va fi incheiat cu data de 1 ianuarie 2013. Sunt doua lucruri diferite", a declarat pentru PaginaMedicala.ro conf. dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Conditiile pentru obtinerea primei de instalare

In ceea ce priveste prima de instalare a medicilor, ea este prevazuta de legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, ca fiind un drept al persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul.

"Prima de instalare se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj si este egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii. Valoarea indicatorului social de referinta este 500 lei", se arata in lege.

In concluzie, pentru ca un medic rezident sa aiba dreptul la prima de instalare, trebuie ca angajarea sa aiba loc in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj, deci este inregistrat la AJOFM ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Astarastoae_-_Salariile-medicilor-rezidenti-vor-fi-negociate-cu-noul-ministru-de-finante__18114/

lauff lautf laurf