Imprimare

O radiografie a medicinei de familie la sfarsit de 2012

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cei aproape 11.500 de medici de familie aflati in relatie contractuala cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ofera peste 220.000 de consultatii pe zi. Nemultumiti ca au la dispozitie doar 20 de minute per pacient, incluzand aici si birocratia aferenta, medicii de familie au solicitat in nenumarate randuri fonduri mai mari pentru asistenta medicala primara, dar si coroborarea tuturor sistemelor informatice in care sunt nevoiti sa completeze datele pacientilor de pe liste. Ultimul raport al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) arata ca, in medie, un medic de familie are 1594 de pacienti inscrisi pe lista.

Nu de putine ori, medicina de familie a fost considerata "o cenusareasa", motiv pentru care si procentul care i-a revenit a fost sub pragul de 7%. Pe de alta parte, Banca Mondiala a recomandat alocarea unui procent de 10-12% care sa sustina medicina de familie. "Este medicina de familie o prioritate atunci cand se stabileste bugetul si politicile bugetare?" Ei bine, se pare ca anul 2013 nu aduce vesti bune pentru sistemul de sanatate per ansamblu, intrucat banii care i se vor aloca vor fi aceiasi ca in 2012. Adica insuficienti pentru a dezvolta politici coerente si programe de preventie care sa fie eficiente.

Preventia este un aspect vehiculat nu doar de oficialii din sistemul de sanatate, ci mai ales de medicii specialisti. In domeniul preventiei, medicii de familie ar trebui sa detina un rol important. Si, cu toate acestea, spun reprezentantii SNMF si FNPMF in raport, "nu se prevede o crestere a procentului alocat medicinei de familie, care este una dintre prioritatile declarate ale guvernului. Nu se pune accent pe programele de preventie, cu toate ca ar reduce semnificativ costurile asistentei medicale si ar imbunatati considerabil calitatea vietii".

Propuneri privind finantarea asistentei medicale primare in 2013

Cu toate acestea, organizatiile profesionale au adus o serie de propuneri in raport, care a fost depus si la registratura Ministerului Sanatatii (MS). O propunere privind finantarea a fost aceea ca taxa de viciu sa fie redirectionata catre programele de preventie, prin intermediul medicilor de familie. "Fondurile sunt colectate, dar nu sunt distribuite conform prevederilor legii sanatatii".

De asemenea, medicii de familie sustin ca o redistributie a fondurilor in sectorul de sanatate ar putea fi benefica.

  • redistribuirea fondurilor din cadrul unor programe de sanate (recomandare venita si din partea Bancii Mondiale)
  • cazurile de zi din spitale sa fie tratate de medicii de familie
  • unele cazuri tratate prin internare continua sa fie tratate in centrele de zi
  • reducerea bugetului destinat cheltuielilor administrative la nivelul CNAS

O alta solutie propusa in raport o constituie achizitiile centralizate pentru spitalele publice atat in ceea ce priveste medicamentele, cat si in ceea ce priveste dispozitivele. Intre timp, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta, prin care Ministerul Sanatatii devine unitate de achizitie centralizata. Institutia va organiza licitatii pentru cumpararea de medicamente si echipamente in volum mai mare pentru mai multe unitati sanitare din tara.

Alte propuneri vizeaza redistribuirea fondurilor din alte sectoare catre sistemul de sanatate, precum si dezvoltarea unor politici prin care autoritatile locale, comunitatea, bisericile, organizatiile neguvernamentale si companiile sa se implice in sistemuld e sanatate.

70% dintre serviciile medicale sunt oferite de catre medicii de familie

Potrivit statisticilor, 70% dintre serviciile medicale sunt oferite de catre medicii de familie, 24% sunt oferite de specialisti si 6% de spitale. Noua lege a sanatatii, care urmeaza sa fie dusa in Parlament in aceste zile, ii confera medicului de familie un rol cheie. Mai precis, acesta va deveni coordonatorul unei echipe multidisciplinare care trateaza pacientii cu afectiuni cronice. Medicul de familie devine, astfel, gestionarul fondurilor care au fost alocate pentru tratarea pacientului.

"Spre exemplu, asta presupune ca un pacient cu diabet zaharat sa fie urmarit foarte atent si trimis la un medic diabetolog sau la un oftalmolog atunci cand medicul de familie considera ca trebuie vazut de acel specialist. Asta nu inseamna ca trebuie internat pentru absolut orice. In schimb, va fi evaluat periodic pe criterii foarte clare. Eu cred ca acest lucru este foarte bun, ar creste increderea pacientului fata de medicul de familie", a declarat dr. Gabriel Munteanu, presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bistrita Nasaud.

500 de euro, salariul lunar al unui medic de familie 

Noul Contract-Cadru, care va intra in vigoare cu o intarziere de trei luni, obliga medicii de familie din Romania sa prescrie strict retete electronice incepand cu anul 2013. Conform raportului SNMF, "sistemul de prescriere electronica sunt folosite in cea mai mare parte in medicina de familie, ajutand CNAS sa controleze mai bine costurile din Sanatate". Un aspect important de retinut e faptul ca medicii de familie nu sunt de acord cu distribuirea cardului national de sanatate.

"Nu suntem de acord sa distribuim aceste carduri fara sa fim platiti pentru munca depusa si pentru surplusul de birocratie", se precizeaza in document.

Ce salariu are un medic de familie in Romania? Venitul sau ajunge la 500 de euro pe luna, in timp ce venitul mediu al praxisului de medicina familiei este de 1860 de euro pe luna. In ceea ce priveste pensia lunara a unui medic de familie, aceasta variaza intre 200 si 250 de euro. Conform Colegiului Medicilor din Romania, majoritatea celor din sistem care aleg calea strainatatii sunt specialisti, insa si exodul in randul medicilor de familie devine din ce in ce mai pregnant

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/O-radiografie-a-medicinei-de-familie-la-sfarsit-de-2012_18122/

lauff lautf laurf