Imprimare

Testul Cobas HPV, acceptat in screeningul primar al cancerului de col uterin

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Indicatia europeana pentru testul Cobas 4800 HPV pentru screeningul primar de cancer de col uterin a fost extinsa. Conform unui comunicat de presa, testarea ADN pentru virusul HPV descopera leziuni omise de citologia Pap.

Prin urmare, citologia Babes-Papanicolau nu mai este necesara ca test concomitent sau prealabil in tarile care accepta marca CE. Principala cauza a cancerului de col uterin la femei este infectia persistenta cu virusul Papilloma uman, in timp ce genotipurile HPV16 si 18 sunt responsabile pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin.

"Testarea HPV este o metoda de screening mai sensibila comparativ cu citologia Babes-Papanicolau. In timp ce testarea Pap se axeaza pe vizualizarea la microscop a celulelor anormale, testarea HPV identifica prezenta ADN HPV. Multe femei pot avea o infectie cu HPV dar asta nu inseamna ca au cancer de col uterin. De aceee este foarte importanta identificarea femeilor care prezinta un risc de a dezvolta cancer de col uterin, scutindu-le in acelasi timp pe celelalte femei de interventii medicale posibil inutile", a declarat Eduardo Franco, directorul Diviziei de Epidemiologie a Cancerului de la Universitatea Universitatea McGill din Canada.

Testarea ADN a HPV, utilizata ca test complementar sau de confirmare

Testarea ADN a HPV se utilizeaza ca test complementar sau de confirmare in cazul in care rezultatul citologic obtinut prin metoda Pap, este anormal sau la limita. Desi testul de screening Papanicolau a scazut in mod semnificativ incidenta cancerului de col uterin in ultimii zeci de ani, el prezinta anumite limitari datorita sensibilitatii scazute si a subiectivitatii interpretarii rezultatelor.

Cu toate acestea, studiile indica faptul ca testul ADN HPV este mai sensibil decat frotiul Papanicolau in ceea ce priveste identificarea leziunilor – aspect important in cazul unui screening primar.

Testul se realizeaza in celule cervicale recoltate in mediu lichid si este disponibil in Romania prin intermediul a doua laboratoare private.

Cancerul de col uterin face aproape 300.000 de victime anual

Conform statisticilor, 275.000 de femei inca mor anual in lume din cauza cancerului de col uterin, iar multe tari sunt in curs de implementare a unor programe pilot de inlocuire a citologiei Papanicolau cu testul ADN HPV ca screening primar.

Infectia persistenta cu virusul Papilloma uman reprezinta principala cauza a cancerului de col uterin la femei, HPV fiind responsabil de mai mult de 99% dintre cazurile de cancer de col uterin, din intreaga lume.

Conform Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului, in Romania anual peste 3.400 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin iar 2.000 mor de acest cancer, Romania ocupand locul 1 in Europa in ceea ce priveste incidenta cancerului de col uterin.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Testul-Cobas-HPV_-acceptat-in-screeningul-primar-al-cancerului-de-col-uterin_18125/

lauff lautf laurf