Imprimare

Peste 50% dintre pacientii noi cu HIV/SIDA au intre 15 si 29 de ani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 50% dintre pacientii noi cu HIV/SIDA din Romania au intre 15 si 29 de ani, calea de transmitere fiind in principal prin contact heterosexual, anunta Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA, citata de Agerpres.

Managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala a lansat programul de informare si preventie in domeniul bolilor infectioase si trei mesaje pozitive si trei negative pentru tineri astfel incat infectia cu HIV sa fie prevenita.

"Pentru anul 2013, tintele noastre sunt foarte clare, motiv pentru care va cerem sprijinul, suportul si implicare totala pentru a reduce la maxim posibil transmiterea infectiei HIV atat la nivelul tinerei generatii, cat si la nivelul intregii comunitati. In acest sens, noi venim in intampinarea acestui demers cu testarea HIV gratuita si confidentiala, precum si cu aplicarea in scop preventiv a medicatiei ARV", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Medicul a atras atentia asupra consumului de droguri, dar mai ales a etnobotanicelor injectabile, un tanar ajungand sa-si faca intre 10 si 14 injectii zilnic.

"Am monitorizat consumatorii de etnobotanice si am depistat 147 de persoane cu HIV, ceea ce este foarte mult. Am discutat cu ANA (Agentia Nationala Antidrog, n.r.) si s-a stabilit distributia unui pachet cu seringi plus tampon pentru decontaminare, fiind necesare aproximativ opt milioane de astfel de seturi, pentru achizitia carora am primit deja oferte de donatii", a continuat prof. Streinu-Cercel.

Totodata medicul a insistat asupra testarii HIV a femeilor gravide, precizand ca Directiile de Sanatate Publica au primit deja truse de testare cu sensibilitate foarte mare si truse rapide in maternitati.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-50_-dintre-pacientii-noi-cu-HIV_SIDA-au-intre-15-si-29-de-ani_18126/

lauff lautf laurf