Imprimare

Norina Forna: Izolarea medicinei dentare este un pericol real pentru pacienti!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La Iasi s-au pus bazele Societatii Romane de Reabilitare Generala si Orala, organizatie profesionala care va reuni atat medici din diverse specialitati, cat si medici dentisti. In prezent, se stabileste boardul noii societati, dupa cum ne-a declarat prof. dr. Norina Forna, decanul Facultatii de Medicina si Dentara din UMF Iasi si presedintele celui de-al VI-lea Congres al Societatii Romane de Reabilitare Orala, ce se desfasoara in perioada 11 - 13 decembrie.

In acest an, noutatea pe care o aduce congresul este faptul ca pune accent pe multidisciplinaritate, pe colaborarea intre specialistii din medicina generala si cei din medicina dentara.

"Consider ca multidisciplinaritatea este o prioritate nationala. Izolarea domeniului medicinei dentare este un pericol real pentru pacienti. Spre exemplu, in cazul unui pacient cardiovascular pot aparea perturbari tensionale, in cazul unui diabetic pot aparea modificari ale constantelor. Avem nevoie de colegii noi in astfel de cazuri", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Norina Forna, presedintele evenimentului.

Medicul ne-a explicat ca in urma intalnirilor vor rezulta o serie de ghiduri practice, utile atat medicilor dentisti, cat si celorlalti practicieni.

"In plus, vrem ca prin intermediul noii societati sa putem colabora inclusiv in domeniul cercetarii, asa cum se intampla in Uniunea Europeana. Din ce in ce mai multe cazuri nu vin la timp pentru tratament. Este necesara o echipa multidisciplinara formata din specialistii in medicina dentara si cei in medicina generala", a completat prof. Norina Forna.

Aflata la a sasea editie, manifestarea stiintifica a crescut simtitor atat ca numar de participanti, cat si ca importanta.

"Congresul a devenit important pentru ca medicii de medicina generala sunt cointeresati de un teren mai nou. Pentru medicii dentisti este un privilegiu sa largim campul de discutie si de cercetare. In final, ajungem la un beneficiu pentru pacient, care este protejat mai mult, ajungem la un algoritm complet de tratament", a precizat decanul Facultatii de Medicina Dentara din UMF Iasi.

In cadrul congresului va fi prezentat si stadiul proiectului european prin care studentii dar si practicienii dentisti pot lua parte la stagii de pregatire practica pe simulatoare asistate 3D.

"Ele sunt unice in Romania. In Europa, mai exista astfel de simulatoare doar in Ungaria. In schimb, sunt folosite frecvent in SUA", a conchis prof. dr. Norina Forna, coordonatorul stiintific pe partea de medicina dentara. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel este coordonatorul stiintific al congresului pe partea de medicina generala. 

Participantii beneficiaza de 50 de credite EMC. Puteti accesa AICI programul conferintei.

 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Norina-Forna_-_Izolarea-medicinei-dentare-este-un-pericol-real-pentru-pacienti__18129/

lauff lautf laurf