Ministerul Sanatatii reorganizeaza programele nationale de sanatate
Ministerul Sanatatii va reorganiza programele nationale de sanatate incepand cu luna martie 2013 si va prelua la bugetul de stat cheltuielile pentru serviciile de ambulanta. Pana atunci, Ministerul Sanatatii intentioneaza prelungirea contractului cadru si a programelor nationale de asigurari de sanatate.
Potrivit unui comunicat de presa, Guvernul Romaniei a probat astazi Ordonanta de Urgenta privind modificarea unor acte normative in domeniul sanatatii. Astfel, incepand cu 2013, Ministerul Sanatatii va derula si finanta programele cu caracter preventiv, de sanatate publica (ca de exemplu cele care vizeaza masurile de prevenire a raspandirii HIV/SIDA si TBC), iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va finanta programele de tip curativ (tratement pentru afectiuni oncologice, diabet, etc). Ministerul Sanatatii va derula, in continuare, programul national de transplant.
"Se lucreaza la schita bugetului. La finantare sunt cel putin doua, trei aspecte pe care speram sa le schimbam prin legislatie si sa fie implementate de la 1 ianuarie. In primul rand, vrem sa facem un schimb intre Minister si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in asa fel incat Ministerul sa pastreze tot ce este prevenire, strategie si programe de strategice: TBC si HIV, care vor trece la Minister. CNAS va prelua programele curative care erau la MS si le va rula. La minister se va pastra urgentele, serviciul de ambulanta cel mai probabil va fi preluat la bugetul ministerului, cu asta relaxam casa sa se ocupe de alte aspecte", a declarat in urma cu cateva saptamani dr. Raed Arafat.
De asemenea, s-a hotarat preluarea finantarii serviciilor de ambulanta din bugetul de stat, astfel incat intreg sistemul de urgenta care cuprinde si unitatile de primiri urgente sa fie finantat unitar.
Actul normativ adoptat astazi, mai prevede posibilitatea ca asistentii medicali, ambulantierii si dispecerii din cadrul serviciilor de ambulanta sa execute garzi retribuite, in limita prevederilor bugetare.
Pana in prezent, de aceasta prevedere beneficiau doar medicii. Asistentii medicali, ambulantierii sau dispecerii, pentru orele suplimentare executate beneficiau doar de ore libere. Deoarece numarul personalului este insuficient in multe dintre serviciile de ambulanta, acesta nu beneficia de orele libere la care ar fi avut dreptul, acestea cumulandu-se in timp.
Masura urmareste evitarea blocarii sistemului care acorda asistenta medicala de urgenta si transport medical asistat, determinata de necorelarea dintre suprasolicitarea si motivarea personalului.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro