Patru din cinci adolescente care testeaza tigara devin fumatoare
Patru din cinci adolescente care testeaza tigara devin fumatoare. Aproape trei din zece femei cu varsta peste 15 ani au incercat sa fumeze cel putin odata in viata. Femeile care au mai putin de 20 de ani au incercat prima tigara, in medie, cu 8 ani mai devreme decat au facut-o femeile de varsta mamelor sau bunicilor lor.
Aceste date sunt desprinse dintr-un studiu realizat de Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii (ARPS). Scopul proiectului a fost acela de a identifica abordari si instrumente eficiente de comunicare cu femeile fumatoare din Romania, bazate pe dovezi si adaptate in functie de gen pentru o implementare de succes a politicilor de combatere a fumatului.
"Acest proiect a constituit o provocare extraordinara prin faptul ca a implicat studierea stiintifica a caracteristicilor grupului tinta: femeile din Romania. Pentru a fi o componenta eficienta a interventiilor de combatere a fumatului, comunicarea cu femeile fumatoare trebuie sa tina cont de perceptiile lor si de rezultatele pretestarii mesajelor si materialelor. Acest proiect aduce rezultate bazate pe argumente solide, derivate din cercetare", a declarat Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului Stop Fumat.
Femeile cu nivel redus de educatie fumeaza cel mai mult
Desi fumatul este cel mai putin frecvent in randul femeilor cu nivel de educatie redus (studii primare), acestea fumeaza cea mai mare cantitate de tigari: aproape jumatate (46,8%) fumeaza zilnic mai mult de 1 pachet. In ceea ce priveste femeile cu studii superioare, acestea fumeaza la fel de frecvent ca si cele cu studii medii, dar mai putin frecvent decat cele cu studii primare.
De altfel, chiar daca femeile cu studii superioare au acces la medic si psiholog si la mai multe informatii si campanii de combatere a fumatului, cele mai multe femei care au incercat sa se lase de fumat sunt in randul celor cu varsta peste 44 de ani (39,2%), care locuiesc in mediul rural (40,1%) si au studii primare (42,2%).
La acesti factori de risc se adauga si alte criterii (etnia, ocupatia, venitul, zona geografica) care sunt mai putin importante in practica deoarece sunt mai greu cuantificabile. Perceptiile, convingerile si barierele pe care fumatoarele le au fata de comportamentul de a fuma au fost explorate in cadrul unor focus-grupuri la care au participat femei din grupurile cele mai vulnerabile fata de fumat.
Abordarea femeilor intre 25 - 44 de ani, cea mai dificila pentru specialisti
Pe baza informatiilor astfel obtinute, s-au stabilit recomandari si s-a realizat un set de instrumente pentru comunicarea cu femeile din Romania, instrumente ce au fost pretestate tot in cadrul unor focus-grupuri.
Conform ARPS, adolescentele sunt de parere ca au un control total asupra fumatului si ca se pot lasa in orice moment, in timp ce femeile cu varsta peste 44 de ani sunt la polul opus. Mai precis, acestea percep o lupsa totala a controlului, pe care o traduc in termeni precum lipsa de vointa. Totodata, femeile cu varsta cuprinsa intre 25 - 44 de ani traiesc cu iluzia controlului si refuza sa ia in considerare renuntarea la fumat.
"Acestea dezvolta o mare rezistenta la mesajele care tin de fumat, ceea ce face ca abordarea lor sa fie mai dificila pentru specialistii din sanatate. Chiar daca temele ce trebuie comunicate sunt, in mare parte, comune pentru toate femeile, abordarea si modul lor de prezentare trebuie sa fie adaptate categoriei de varsta si unui nivel de educatie cel putin mediu", a explicat medicul Magdalena Ciobanu.
In Romania, 15% din decese sunt cauzate de fumat
La nivel mondial, o persoana moare la fiecare sase secunde din cauza fumatului. Ponderea deceselor atribuite tutunului este mai mare in randul barbatilor decat in randul femeilor, dar acestea “recupereaza” rapid, mai ales in cazul cancerului pulmonar.
Europa si Americile se afla in fruntea regiunilor cu cea mai mare mortalitate ca efect al fumatului (16%), arata datele furnizate de OMS. In Europa, distributia pe sexe este de 25% barbati si de 7% femei, iar in Americi, de 17% barbati si de 15% femei.
In Romania, 15% din decese sunt cauzate de fumat (24% la barbati si 6% la femei). De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro