Imprimare

Bisfenolul A, interzis in fabricarea recipientelor pentru alimente

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Parlamentul francez a adoptat un proiect de lege care interzice utilizarea bisfenolului A in fabricarea recipientelor pentru alimente, incepand cu 2013 pentru cele destinate nou-nascutilor si din 2015 pentru toate celelalte, relateaza Agerpres.

La a doua lectura in Senat, proiectul de lege a fost votat in unanimitate, fara modificari, ceea ce inseamna ca adoptarea sa este definitiva.

Textul, care prevede 'suspendarea fabricarii, importarii, exportarii si introducerii pe piata a oricarui ambalaj pentru produse alimentare care contine bisfenol A' a fost propus in parlamentul francez acum peste un an, in octombrie 2011.

Bisfenolul A, compus chimic foarte raspandit, se regaseste in dozele de bauturi si cutiile de conserve, precum si in unele sticle de plastic si compozite dentare. Numeroase studii au semnalat pericolele substantei, disruptor endocrin, cancerigen si neurotoxina, un raport din 2011 al Agentiei franceze pentru Siguranta Sanitara si Alimentara (ANSES) sustinand ca aceasta trebuie inlocuita 'fara intarziere'.

Dupa dezbateri aprinse, interdictia generala a fost stabilita la 1 ianuarie 2015, insa in cazul recipientelor pentru produsele alimentare destinate copiilor de sub trei ani, aceasta va intra in vigoare in 2013, imediat dupa promulgarea legii.

Textul a extins, de asemenea, interdictia utilizarii bisfenolului A in biberoane, in vigoare din 2010, in maternitatile si serviciile de neonatologie care nu fusesera supuse masurii.

Interdictia vizeaza si tetinele si inelele de dentitie pentru bebelusi care contin bisfenol A.

Proiectul de lege deschide calea interzicerii anumitor ftalati si a utilizarii tuburilor medicale care contin DEHP (substanta din familia ftalatilor, utilizata pe scara larga drept plastifiant) in serviciile de pediatrie si maternitati.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Bisfenolul-A_-interzis-in-fabricarea-recipientelor-pentru-alimente_18141/

lauff lautf laurf