Imprimare

Automedicatia, un fenomen care ii ingrijoreaza pe specialisti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un fenomen intens dezbatut de specialisti in ultima perioada este cel al automedicatiei. Un studiu realizat in martie 2012 de firma de cercetare de piata Unlock Market Research impreuna cu Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a aratat ca 87% dintre adulti folosesc medicamente fara a beneficia de sfatul unui specialist.

O problema identificata de studiu este aceea ca 6 din 10 parinti obisnuiesc sa administreze medicamente copiilor lor, metoda prin care ii transforma pe acestia in viitori adulti care vor evita sa apeleze la un specialist atunci cand starea de sanatate le-o impune.

"Inca de mici, copiii trec printr-un proces de identificare, incep sa imite personalitatea parintilor, ticurile, activitatile lor si isi insusesc in detaliu modelele de comportament ale acestora. Practic, copilul va retine si va face ceea ce vede la parinti si mai putin ceea ce parintii incearca sa-i transmita verbal", a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru in cadrul Spitalului de Copii Sfanta Maria din Iasi.

Aceasta a explicat ca medicamentele nu sunt bomboane, iar administrarea lor fara un sfat medical va crea in mintea copiilor falsa impresie ca orice senzatie de disconfort poate fi ameliorata cu o tableta.

Antibioticele - prescrise prea mult si prea usor

Cea mai frecventa patologie din Spitalul Gomoiu in perioada rece o reprezinta rinosinuzitele, care au simptome ascunse precum tusea cronica, cefaleea, obstructia nazala sau scadere in greutate.

"Rinosinuzita este pe primul loc la bolile pentru care se prescrie antibiotic, fie in cabinetului medicului de familie, fie in cabinetul medicului de specialitate. Americanii au derulat un studiu conform caruia peste 80% dintre pacientii diagnosticati cu rinosinuzita pleaca de la medic cu o reteta pe care e prescris un antibiotic", a explicat pentru PaginaMedicala.ro dr. Diana Ionescu, sefa sectiei de ORL din cadrul Spitalului Gomoiu.

In Romania, situatia este similara. Insa ce puncteaza medicul orelist e faptul ca antibioticul nu inseamna vindecare.

"Antibioticul trebuie prescris pentru cazuri atent selectionate. Nu trebuie sa ne luam dupa parinti, ci trebuie sa ne luam dupa semne, dupa tabloul clinic tocmai pentru ca pacientilor sa le mearga bine. Antibioticele prezinta o rezistenta extraordinara in ultimul timp tocmai pentru ca sunt prescrise prea mult, prea usor si in cazuri care nu sunt atent selectionate", a continuat doctorul.

Ultima luna din campania "Medicamentele nu sunt bomboane"

Anul acesta, ARPIM a pornit o campanie de responsabilitate sociala numita "Medicamentele nu sunt bomboane", campanie ce beneficiaza de sprijinul Ministerului Sanatatii.

"Vrem ca oamenii sa inteleaga despre ce e vorba atunci cand se administreaza medicamente fara prescriptie medicala. Mai mult decat atat, antibioticele administrate incorect si fara a se lua in calcul sfatul specialistilor pot cauza probleme mari", a explicat Cristian Lutan, director executiv adjunct ARPIM.

Campania s-a derulat in perioada aprilie - decembrie 2012, fiind adresata deopotriva parintilor si bunicilor. Conform unui studiu, peste 61% dintre parinti au dat vitamine preventiv copilului, fara a lua legatura cu medicul pediatru.

"Doctorii nu se supara cand sunt sunati. Traseul este urmatorul: medicul de familie si apoi medicul specialist. In ultimii 10 ani se descrie o alta patologie - interactiunile medicamentoase, cele mai implicate organe fiind ficatul si apoi, rinichii", a declarat la conferinta de presa prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Victor Babes" din capitala.

Automedicatia este insotita de foarte multe riscuri

Peste 50% dintre cei intervievati in cadrul cercetarii au specificat ca au apelat la medicamente pentru afectiuni precum febra, tusea, nasul infundat, durerile de gat. Printre cele mai administrate medicamente fara sfatul specialistilor sunt vitaminele, suplimentele alimentare, antitusivele, antipireticele, analgezicele si antibioticele.

"Automedicatia este insotita de foarte multe riscuri, mai ales in cazul copiilor, iar faptul ca peste jumatate dintre parintii intervievati au apelat la automedicatie transforma acest fenomen intr-o problema de sanatate publica", a precizat Cristian Lutan.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Automedicatia_-un-fenomen-care-ii-ingrijoreaza-pe-specialisti_18142/

lauff lautf laurf