Imprimare

Comisia Europeana inaspreste legile impotriva fumatorilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Incepand cu 1 ianuarie 2013, fumatul va fi interzis in taxiuri, masini de serviciu, parcurile pentru copii, dar si in universitatile din toate tarile membre ale Uniunii Europene, anunta gandul.info. Conform sursei citate, cei care nu respecta conditiile impuse risca amenzi usturatoare.

Dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii, sustine ca limitarea fumatului reprezinta o norma intalnita in tarile civilizate.

"Romania nu este singura tară unde acest viciu este interzis in anumite locuri. in Statele Unite ale Americii si in Japonia fumatul este deja interzis in anumite spatii publice deschise, printre care se numără parcurile", a declarat dr. Raed Arafat.

La nivel mondial, o persoana moare la fiecare sase secunde din cauza fumatului. Ponderea deceselor atribuite tutunului este mai mare in randul barbatilor decat in randul femeilor, dar acestea “recupereaza” rapid, mai ales in cazul cancerului pulmonar.

Europa si Americile se afla in fruntea regiunilor cu cea mai mare mortalitate ca efect al fumatului (16%), arata datele furnizate de OMS. In Europa, distributia pe sexe este de 25% barbati si de 7% femei, iar in Americi, de 17% barbati si de 15% femei.

In Romania, 15% din decese sunt cauzate de fumat (24% la barbati si 6% la femei). De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Comisia-Europeana-inaspreste-legile-impotriva-fumatorilor_18143/

lauff lautf laurf