Imprimare

Spaga in Sanatate - obligatie pentru pacienti, obisnuinta pentru personalul medical?

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Platile informale din sistemul sanitar romanesc au constituit mereu un subiect controversat si in egala masura sensibil in randul personalului medical. Oficialii din institutii precum Ministerul Sanatatii (MS) sau Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sunt constienti ca pacientii ofera, nu intotdeauna din proprie initiativa, plicul cu bani in schimbul serviciilor medicale desi acestea ar trebui sa fie decontate de stat. Masurile de pana acum sunt prea putin vizibile, iar efectele intarzie sa apara. Fenomenul este atat de inradacinat, incat reforma sanitara ar putea fi impiedicata in conditiile in care aceste atentii nu vor fi eliminate.

"Platile informale au un impact major asupra sistemului sanitar romanesc, prin influentarea accesului la actul medical si a calitatii acestuia. Se impune crearea de reglementari in ceea ce priveste platile informale", recomanda cercetatorii Centrului de Sanatate Publica si Politici de Sanatate (CHPPH) din cadrul Universitatii Babes Bolyai Cluj Napoca. Acestia au derulat un studiu in perioada aprilie - august 2012 la care au luat parte 36 de medici, asistenti medicali si manageri de institutii sanitare din municipiul Cluj-Napoca, judetul Cluj.

Medicii si asistentele medicale au recunoscut existenta platilor informale in sistem, dar le-au corelat cu atentiile primite de profesionistii ce activeaza in alte sectoare din Romania. Pe de alta parte, eliminarea platilor informale ar duce, au explicat cei intervievati, la migrarea personalului medical care a mai ramas in Romania.

"Da, am primit si o sa mai primesc. Nu e un lucru bun, dar m-am obisnuit. Am o familie, am nevoie de bani, cand am si eu nevoie de spital, si mie mi se sugereaza ca ar trebui sa dau", a explicat in cadrul interviurilor conduse de cercetatori un asistent medical.

Asistentele medicale primesc cel mai frecvent plati informale

Potrivit studiului, cele mai frecvente plati sunt oferite personalului auxiliar, insa cele mai mari sume ajung in buzunarele medicilor. Participantii au spus ca sunt trei situatii in care platile informale sunt vehiculate. Uneori ele sunt solicitate in mod direct de personalul medical, alteori ele sunt "absolut cerute". In schimb, exista si acele situatii in care atentiile sunt oferite strict la initiativa pacientilor, fara vreo interventie mai mult sau mai putin explicita din partea personalului medical.

De ce ofera pacientii romani spaga personalului medical? Din dorinta de a avea parte de ingrijiri mai bune, din obisnuinta si din obligatie. "Se merge pe ideea ca daca nu dai spaga, nu ti se va oferi un serviciu normal", a declarat un medic care a participat la unul dintre cele sase focus-grupuri organizate de CHPPH. Realitatea este ca "in cazul pacientilor care nu ofera plati informale se poate intampla sa fie tratati diferentiati fata de cei care ofera", se mai arata in studiul cercetatorilor clujeni. Totusi, nu trebuie sa intram in pacatul generalizarii. 

O solutie intrevazuta de medicii, asistentii medicali si managerii de institutii sanitare care au acceptat sa fie inrolati in studiu o reprezinta cresterea salarizarii din sistemul de sanatate. In prezent, leafa lunara a medicilor romani este mizera pe statul de plata. Din astfel de considerente, peste 12.000 de medici au parasit Romania pentru alte sisteme in ultimii cinci ani, iar asistentii medicali le urmeaza pasii, desi exodul in randul acestora din urma nu este unul atat de vizibil. 

O finantare corespunzatoare a spitalelor ar elimina mita

In opinia actualului ministru al Sanatatii, primul lucru care trebuie facut la nivel national pentru eliminarea mitei este finantarea reala a unitatilor spitalicesti. "Avem discutii la nivelul Ministerului. Nu este normal sa platesti unui medic bani in mana", a declarat in octombrie dr. Raed Arafat, pe atunci secretar de stat in institutia mentionata. In conditiile in care un pacient nu cotizeaza cu bani, ingrijile medicale pot fi intarziate. "E suficient sa nu te bage in seama. E suficient sa te lase pe lista de asteptare", sustine unul dintre intervievatii studiului CHPPH. Prin noua lege a sanatatii se incearca reglementarea acestor plati informale oferite medicilor si asistentelor medicale.

Datele calitative au fost obtinute in cadrul celor sase focus-grupuri. Acestea au constat in discutii libere intre cei sase participanti per grup, sub indrumarea unui moderator. Totul s-a desfasurat in baza unui ghid de interviu pre-stabilit, structurat in patru parti. In partea intai au fost solicitate informatii generale despre platile informale, partea a doua a cuprins intrebari despre impactul platilor informale asupra serviciilor medicale oferite de pacienti, partea a treia a explorat atitudinile participantilor fata de platile informale, in timp ce partea a patra a evaluat solutiile pentru gestionarea efectelor platilor informale, din perspectiva participantilor.

Cercetatorii implicati in derularea proiectului sustin ca eforturile pentru colectarea datelor au fost mai intense decat in alte proiecte, data fiind reticenta cu care participantii la interviuri au privit discutiile.

Aproape jumatate dintre romani au dat spaga la medic anul trecut

Pe parcursul anului 2011, unu din zece romani a dat spaga, in ciuda faptului ca platile informale au fost cerute doar in 17% din cazuri. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Roman de Evaluare si Strategie (IRES) "Bilantul Anului 2011", persoanele cu studii superioare si medii declara in proportii net mai ridicate decat cele cu studii elementare sau fara studii cum ca au mituit pe cineva pe parcursul anului 2011.

Cei mai multi respondenti au oferit spaga, pe parcursul anului trecut, medicilor (49%), un procent de 19% dintre respondenti sustin ca au oferit plati informale in spital, fara a specifica exact cui, iar 21% nu au dorit sa mentioneze unde au dat mita.

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spaga-in-Sanatate---obligatie-pentru-pacienti_-obisnuinta-pentru-personalul-medical__18145/

lauff lautf laurf